Om Göteborg-Majorna OK

GÖTEBORG-MAJORNA OK bildades 1993 som en tävlingsklubb av de två klubbarna Göteborgs OK (GOK) och Majornas IK (MIK) med målsättningen att långsiktigt skapa en elit- och bredd klubb. År 2000 blev så GMOK en ”egen” förening, utan kopplingar till några moderföreningar. Sedan dess har klubben utvecklats och är nu en av landets största klubbar både när det gäller elit och bredd. 

Klubbens målsättning är att vara en KLUBB FÖR ALLA ÅLDRAR OCH ALLA AMBITIONER och verksamheten skall: 
 
bygga på gemenskap inom och mellan olika åldersgrupper – det skall vara roligt att vara medlem i klubben.
stärka medlemmarnas utveckling såväl orienteringsmässigt som personligt.
stimulera medlemmarna till att ta på sig ledaruppdrag.
intressera människor i alla åldrar att bli medlemmar i klubben.
vara känd för att arrangera nationella och internationella tävlingar av högsta kvalité.
 
När det gäller det övergripande målet så har vi idag verksamhet under hela året för åldrarna 3-4 upp till 90 år och aktiviteter allt ifrån promenader till träningar anpassade för landslagslöpare. I vår Kalender kan man få mer information om de olika verksamheterna.
 
Grunden för vår verksamhet skall vara en stark ungdomsverksamhet. Ungdomarna har torsdagen som sin huvudträningsdag och de flesta aktiviter utgår från vår stuga i Skatås men framför allt för de äldre ungdomarna sker också verksamheten i andra delar av Göteborg med omnejd. Nybörjarkurser för åldrarna 6-8 och 9-16 år ordnas 1-2 st varje år. Mer information hittar du under Ungdom till vänster på startsidan. 
 
Klubben ordnar också sedan flera år två stycken nybörjarkurser för vuxna varje år, kurser som också tagits upp i Svenska Orienteringsförbundet verksamhet. För medlemmar mer inriktade på orientering på motionsnivå ordnas regelbundet året runt träningar som en uppföljning av dessa kurser. Detta sker ofta tillsammans med de medlemmar som vill springa kortare svarta banor och då vanligen varje vecka under namnet GMOK Teknik.
 
För elitverksamheten är målsättningen att GMOK skall vara bland de allra bästa klubbarna i landet på både dam- och herrsidan. Detta innebär att GMOK skall vara en toppklubb i stafettsammanhang och individuellt få fram löpare som tar medaljer i de internationella mästerskapen. GMOK´s 2:a lag skall också vara bland de absolut bästa 2:a lagen i de stora stafetterna. Den stora klubbträningsdagen är tisdagarna då träningen alltid avslutas med en måltid till självkostnadspris. Vanligen erbjuds medlemmarna 5-7 träningar i veckan. Mer information om dessa hittar du i kalendern och under JUNIOR/SENIOR.
 
Under de gångna åren har klubben haft många framgångar. Klubben har tagit många SM-medaljer både individuellt och i stafett. Fyra löpare har varit med i juniorlandslaget, varvid Anders Axenborgs silver i JVM 1996, klassisk distans och Lina Strands Stafettguld i JVM 2008, Stafett-silver EM 2016, Sprintstafett-brons VM 2016, Sprintstafett-guld VM 2017, Stafett- och sprintstafett-silver EM 2018, samt Stafett-guld och Långdistans-brons på VM 2019 är de hittills bästa prestationerna. För klubben är det mycket angeläget att våra unga löpare erbjuds de bästa möjligheterna till att utvecklas som orienterare men också en socialt stimulerande miljö. 
 
seniorsidan, har GMOK byggt upp en allt starkare verksamhet. Vi har de senare åren etablerat oss bland bästa klubbarna i världen och kunnat slåss om topp-10-placerar på de stora internationella stafetterna, på både dam- och herrsidan. Hittills är de största framgångarna damernas 2:e (2015 och 2017) och 3:e-plats på 10Mila 2016 och 5:e plats på Jukola 2016 (samtliga gånger bästa svenska lag) och herrarna 5:e plats 2011 på 10Mila och 6:a på Jukola 2013. GMOK:s herrlag blev svenska stafettmästare 2015 och vann silver 2013 och 2016. Damlaget blev svenska stafettmästare 2018 och 2016 och blev silvermedaljörer 2013. Individuellt är Lina Strands VM-guld och silver 2019, VM-guld på VM 2017, EM-silver i stafett 2016 samt SM guld på medeldistans 2018 och i långdistans 2012 största framgångar tillsammans med Johan Runessons SM guld i ultralång 2013 och Anna Forsbergs SM guld i nattorientering 2014. Judith Wyder är dock, förutom Lina Strand, den klubbmedlem som uppnått de största internationella framgångarna. Hon tillhör det schweiziska landslaget men bor tidvis i Göteborg. 2014 vann hon 3 EM och 2 VM guld och 2016 ett guld och ett silver på EM och 2 silver och 2st 4:de platser på VM-tävlingarna i Strömstad. 
 
 

  

 
De äldre i klubben, vanligen över pensionärsåldern, har sin träning på tisdag förmiddag och har tillsammans med övriga veteraner i distriktet orienteringsträningar varannan torsdag i Göteborg eller dess nära omgivning. Mer information om deras aktiviteter hittar du i kalendern. Också våra veteraner har haft stora framgångar med många medaljplaceringar på veteran-SM och VM, bl.a. VM guld av Gudrun Broman, Bengt Borg och Ture Gunnarsson(3st). 
 
Klubben har idag ca 600 medlemmar i alla åldrar, varav ca 2/3 delar av medlemmarna startar i någon tävling under året. För en sådan stor klubb är det viktigt för sammanhållningen att det finns många aktiviter som görs gemensamt för alla. Målsättningen är att alla klubbens träningar skall kunna attrahera alla klubbmedlemmar. Klubben ordnar också skinklopp, stuglopp, KM, grillningar mm med samma inriktning. Viktigt är också att vi alla hjälper till efter förmåga på de orienteringstävlingar som vi ordnar liksom på de aktiviteter som klubben tar på sig för att skapa resurser till klubbens verksamheter. Målsättningen är att så många som möjligt gör lite och så få som möjligt gör mycket. 
 
En central aktivitet för breddverksamheten i klubben är deltagandet i 25-manna stafetten i Stockholm i oktober, landets klart största stafett med ca 10 000 deltagare. Till den stafetten åker vi sedan några år tillbaka med fyra lag, dvs drygt 100 personer med ambitionen att både ha roligt och att vara med i tätstriden. Sedan 2010 har vi nästan alla gånger inte varit sämre än 7:a och bäst 2012 med en andraplats. Även våra 2:a, 3:dje och 4:de lag har varit bland de bästa i sin kategori.
 
 
Klubben har också en väl utvecklad utåtriktad verksamhet. Sedan många år har vi Naturpass på 3 kartor och sedan 2011 deltar vi i de motions-orienteringar som ordnas vår och höst i Skatås. Den största utåtriktade verksamheten är friskvårdsprojektet Hittaut.nu, där vi har en karta över centrala och västra Göteborg som är gratis för alla. På kartorna finns ett stort antal checkpoints (”kontroller”) av varierande svårighetsgrad som är märkta med en kodsiffra. Denna siffra kan registreras på Hittaut.nu och man deltar då i ett lotteri där varje registrerad checkpoint ger en lott. Under de år som vi drivit Hittut.nu projektet i centrala och västra Göteborg beräknas genomsnitt upp mot 15 000 personer per år deltagit i projektet. Mer information om Hittaut.nu finner du under projektets logga på hemsidan. 
 
Önskar du mer information om GMOK är du välkommen att kontakta oss, eller varför inte göra ett besök på en träning. Alla är välkomna!
 
Klubbstuga. Nr 21, Terränglöparen 5, Skatås

 

Postadress:

Göteborg-Majorna OK
c/o Calle Blomberg
Björkliden 3a, 417 27 Göteborg

Hemsida: http://www.gmok.se
E-mail: info@gmok.se
Bankgiro: 5250-1665
Organisationsnummer: 855102-3156

 

ATM - 121244 -