sep23Stafett-SM i backspegeln4

Såhär 4 dagar efter stafett-SM kommer en liten tillbakablick från H20-coachen. En riktigt fin laginsats bjöd hela klubben på!

H20-coachens betraktelser (ett komplement till AP-rapporten från stafett-SM 2011)

Plockade upp Eliasson jr i Nödinge tidigt söndag morgon innan vi fortsatte resan upp till Vänersborg och tävlingscentrat vid Onsjö. Arrangörerna i VSK hade fixat en trevlig arena, även om den lämnade en del att önska för oss som ville se alla varvningar & målgångar samtidigt som det skulle snackas med löparna.

Ifjol uppe i Umeå gjorde vi en kanontävling med placeringarna 6 (H21), 8 (D21) och 8 (H20). Känslan i år var att vi hade alla möjligheter att förbättra dessa placeringar med tanke på den fina säsong vi har bakom oss. Ett byte var gjort i samtliga lag. Rune, Tingis & Louise hade i år fått förtroendet att springa i förstalaget, medan Junis, Hedberg & Petra var brutalt petade. Tuffa uttagningar var det även i H20, där Jocke & Martinsson presterat väldigt fina resultat och var väldigt nära att få springa i lag 1.

Men tillbaka till H20-coachens betraktelser nu... 35 minuter kvar till start och allt känns lugnt. Både Måns (GMOK1) och Jocke (GMOK2) ser väldigt fokuserade ut och det kunde inte vara bättre! Sånär som på en sak - var är Sandström? Ringer ett samtal och får till min lilla förskräckelse tag på en vad det verkar sömnig Johan. Efter en kort stund får jag dock klart för mig att han legat och sovit i bilen i närheten av TC så det är ju lugnt :) Strax därefter är förstasträckslöparna fulltaliga och starten närmar sig med stormsteg. 9km och ganska snabblöpt är förutsättningarna som gäller på str1 och str3, medan mellansträckan är ca 5km.

Till varvningen kommer en stor samlad klunga och Måns ligger fint med och har Jocke strax därefter. Och just bakom Jocke kommer Sandström i fin fart - alla GMOK-lagen samlade inom minuten från täten efter nästan halva sträckan. Grymt! Efter varvningen glider Stora Tuna ifrån fältet genom lillebror Svensk (Emil) som ger förhandsfavoriterna en kanonstart och en lucka på halvannan minut. En lucka som skulle visa sig avgörande! Ca 3 minuter senare på plats 11 kommer Måns -starkt! Men allra roligast är ändå att alla tre lagen kom in på topp-20. Jocke (16) och Sandström (19) kommer in i samma klunga som Måns. Att Jocke skulle vara med är absolut ingen överraskning, men Sandström som inte varit riktigt nöjd med årets tidigare förstasträckor gör också en fantastiskt fin prestation!

Ut på andra skickar vi därmed ut Egil, Viktor & Patrik i slagläge. Även dessa killar inleder fint och vid varvningen har Egil avancerat till topp-10. En position som han håller hela vägen till växling dit han kommer som 8:e löpare. Vi har nu 6,5 minuter upp till Tuna (Anton Sjökvist), men blott minuten upp till silverpositionen. Viktor som inledde med en liten miss gör en kanonfin sträcka och når målet ca 3 minuter efter Egil som lag 20 och 2,5 minuter därefter ser vi Patrik springa in som 24:e lag. Tre lag så bra med efter två sträckor är helt sagolikt! Vi börjar nu också känna vittring på att bli bästa andra- och tredjelag. Bland andralagen står kampen mellan GMOK2, Hestra2 & Nyköping2 medan GMOK3 går en kamp mot SNO3.

Tingis alltså ut med ca minuten upp till silver- & bronsklungan som består av 6 lag. I vanlig ordning är det grymt starka namn på slutsträckan så för medalj kommer det krävas en bragd av den gode Tingström. Christian springer bra till varvningen och samtidigt som vi känner att medaljen är en bit bort, håller vi tummarna för att fjolårets 8:e-placeringar ska kunna putsas. Och det är precis vad den gör! En 7:e-plats är riktigt bra grabbar - och detta efter tre riktigt fina prestationer! I andralaget kommer Martinsson in till varvningen med en jagande blick. Knappa minuten före sig har han en klunga och vi börjar så smått börja tro på en topp-15 placering även för GMOK2. Martinsson avslutar riktigt fint och vid förvarningen förvarnas han med Hestra1 och efter en patenterad spurt visar det sig att GMOK2 inte bara blir bästa andralag - de når en 13:e-placering, vilket är riktigt bra! Och då ska vi inte glömma tredjelaget, där Albin efter ett stabilt lopp kommer i mål som 41:a lag och därmed bästa tredjelag. Snacka om bredd! I toppen höll alltså Stora Tuna undan till seger efter att Joakim Svensk avslutat föredömligt. Silver till SNO och brons till Hagaby.

Som del i coachstaben för H20-lagen kan jag inte annat än beundras över den enorma laginsatsen som grabbarna gör. 9 lopp som innehåller väldigt få misstag och där löparna presterar på toppen av sin förmåga. Det var därför med ett leende på läpparna jag satte mig i bilen hem mot Göteborg - eller snarare Mölndal för att jobba... men en dag som denna var det inga problem att nöta på även där :)

Enda nackdelen med att coacha i en klass, är att man inte har möjlighet att följa övriga klasser lika väl. Även där bjöds det på högklassiga prestationer, där man vill lyfta fram följande (utan inbördes rangordning...):

 • Fyra herrlag bland de 32 främsta!
 • Eriks formidabla spurt - snacka om 10mila-vibbar! Och tänk om Runesson fått kontakt med klungan lite tidigare än vid sista kontrollen... hade kunnat bli ännu läckrare!
 • Alla fem löparna på mellansträckan inom 2:40 - Sturesson är tillbaka! (dessutom obekräftat hattrick på fotbollsmatchen i Sevilla dagen efter...)
 • Många fina startsträckor - Höye, Ols & Jennie runt plats 10.
 • Tjejernas förstalag återigen topp-8 (4-8-7 senaste tre åren)!
 • Linas ruskigt fina sistasträcka (från 14 till 7)

Ändå, trots alla fina placeringar känns det som vi har ännu större framgångar att vänta - det ser verkligen kul ut inför framtiden. Inte minst den framåtstormande herrjuniortruppen borgar för detta! Och på damsidan kommer inom en snar framtid SM-lagen fyllas på underifrån av D14-maffian med flera!

Nu är det bara en dryg vecka kvar till Ultralång-SM där vi hoppas på fortsatta framgångar! Och sen har vi ju 25-manna & Smålandskavlen också!

Resultat D21

Resultat H21

Resultat H20

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • jaxe 13 okt 2011 14:49
  Pga sena diskningar blev slutplaceringarna 6 (H20), 7 (D21) och 7 (H21) för våra förstalag. Andralagen i H20 och H21 flyttas också upp en placering till 12 (H20) resp 13 (H21). Se http://www.orientering.se/Nyheter/SM-stafettenavgjordfyralagdiskade/
 • Helena S. 23 sep 2011 12:43
  Johan du är själv en stor tillgång i klubben med ditt stora engagemang! Härlig sammanfattning!
 • AndersHedberg 23 sep 2011 11:58
  Snygg rapport Johan, inte svårt att gissa vem som höll i skoltidningen en gång i tiden.
 • Krocko 23 sep 2011 11:07
  Fin stämningsbeskrivning!
  Grymt skön bild på Erik i spurten. Samlat fightingface och skaplig rad med svårt grimaserande herrar efter sig och kartan ihoprullad till en stafettpinne.
ATM - 121244