maj05Resumé från 10mila 20117

Så här några dagar efter helgens succé tänkte jag det kunde vara dags för en tillbakablick. GMOK visade verkligen styrka och bredd. Herrarna 5:a, damerna 9:a. Dessutom var vi på herrsidan bästa andralag (33), tredjelag (91) och fjärdelag (171)!

Historisk tillbakablick: 1987 i Gimo slutade Majornas IK 5:a, 1958 i Flen slutade Göteborgs OK 6:a och 2004 i Kolmården blev det en riktigt fin 7:e-plats för GMOK-herrarna (Rickard Svensson, Fredrik Sturesson, Tobias Bengtsson, Andreas S Johansson, Daniel Wernersson, Anders Axenborg, Martin Hansen, Andreas J Johansson, Ola Jodal, David Shepherd). För GMOK-damerna var rekordet från 2009 och Perstorp där man slutade på plats 14 (Pippa Whitehouse, Caroline Cejka, Marie-Louise Johansson, Helen Bridle, Lina Strand).

Två av löparna från 2004-laget fanns med även i år, nämligen 1980-duon Wernersson & Junis. I årets andralag återfanns Axe & Tobbe, i tredjelaget återfanns Fredrik Sturesson och i speakerbåset stod en viss Ola Jodal! Från damernas 2009-lag var laget intakt till 3/5 eftersom Mimmi, Helen och Lina var med även då. Pippa hade i år en coach-roll.

Ungdomsstafetten inledde årets 10mila och precis som i fjol ställde vi två lag på startlinjen. När ungdomsgänget anlände till TC var det solsken och ganska skönt shortsväder, men snart förbyttes detta mot en ganska kylig väderlek. Årets banor var något svårare än fjolårets, men trots detta gjorde både första- och andralaget överlag starka prestationer. Petter som sprang första (5,0km Orange) i GMOK 1 var inte helt nöjd med inledningen och vi låg ca 10 min efter vid radion. Men efter en mycket stark avslutning av Petter där han plockade 40-talet platser från radion kände vi att chanserna var goda att förbättra fjolårets 82:a-plats. Felix var bara halvannan minut efter Petter i mål. Precis som i fjol stod unga Kerstin Wadman för en jättefin sträcka där hon var sträck-12:a på andrasträckan (3,1km Gul) och plockade ca 60 platser(!) så nu var vi topp-100. Bra lopp också av Moa i GMOK 2. På tredjesträckan (5,0km Orange) gjorde Ella ett jättebra lopp och förde upp oss ca 35 platser(!) till strax över 60. Även Elvira gjorde det bra på den luriga banan. På slutsträckan (6,4km Violett) visade Johannes riktigt hög klass och spurtade i mål som 42:a lag efter ett starkt lopp. Tyvärr visade det sig att han stämplat vid fel kontroll (kodsiffra 90 istf 60), men det är sånt som händer. Hela laget var överens om att man var riktigt nöjda med prestationen! Jesper gjorde en mycket bra slutsträcka i GMOK 2 som därmed avancerade till plats 136.

I damstafetten var målsättningen högt ställd och som ni vet vid det här laget så lyckades vi spränga topp-10-barriären för första gången. Grymt kul! Mimmi gjorde ännu en fin förstasträcka i en stor stafett som denna gång innebar en plats bland de 30 främsta. På sträcka 2 var Louise 25:a på sträckan och kunde därmed avancera ett antal placeringar trots att hon skadade foten rätt illa. Förhoppningsvis går detta över fort! Jennie gjorde på tredjesträckan (GPS) återigen en superinsats i stafettsammanhang där hon som 11:a på sträckan bara var 37s från sträckseger. Vi låg nu topp-20 när Helen skickades ut på sträcka 4 (GPS). Även Helen var 11:a på sträckan och avancerade därmed upp till topp-15 med rätt små tidsavstånd upp till en hägrande topp-10! Med Lina på slutsträckan (GPS) var det bäddat för nytt rekord och hon gjorde ingen besviken – vid varvningen var vi uppe på topp-10. Med bara några kontroller kvar blev det rejält nervöst i GMOK-lägret när Lina bjöd in några motståndare i matchen. Efter en miss på dryga minuten blev det en fight om plats 8-11 med Leksand (Helena J…), UOK (Maja Alm) och SAIK (Silje E-J). Åt Helena var inget att göra men erkänt spurtsnabba Lina visade väldigt fina avslutningsegenskaper och sprang in på plats 9. Stort grattis tjejer! Andralaget (Bodil, Sara J, Sara S, Frida och Petra) stod för en stabil insats, även om några av löparna hade hoppats på ännu bättre lopp. En 61:a-plats blev det till slut efter att Petra plockat drygt 10 placeringar på ankarsträckan. GMOK 3 slutade 207:a och GMOK 4 blev 245:a.

Den redan tidigare starka herrtruppen har i år förstärkts av bla Johan Runesson, Erik Johansson och Christian Tingström. Samtliga dessa återfanns i förstalaget och förhoppningar fanns om en framskjuten placering. Målsättningen för herrstafetten som formulerades för några månader sedan var ju för övrigt att vi skulle få in de tre första lagen på topp 10-50-100. Efter en fantastisk och oförglömlig 10mila-natt skulle det visa sig att målet uppnåddes med råge!

Klockan 21.30 gick startskottet och GMOK hade 4 riktigt starka lag på startlinjen. De fyra första sträckorna skulle som förväntat komma att runda sjön Getaren och komma ner i det rejält utslagsgivande och kuperade området som skiljer sig en del från den övriga terrängen. Efter våra gedigna förberedelser (tack Ingela, Revenger mfl!) kändes det betryggande att skicka ut våra vältränade adepter. Själv hade jag fått förtroendet att coacha GMOK 2 denna kyliga och blåsiga valborgsnatt.

Sträcka 1-3 (12,0km-13,0km-11,7km)

Junis (GMOK 1) och Vegard (GMOK 2) missade båda lite inledningsvis och var drygt 2 minuter efter vid radio 1. Båda avslutade riktigt vasst och kom till målet tillsammans på placeringar kring 20. På andrasträckan kunde man följa löparna via GPS, även om årets skärmar var lite snålt tilltagna för oss normalseende. Dessutom kunde vi ju i vanlig ordning njuta av O Jodals kommentarer, denna gång i rollen som huvudspeaker. Palm följde upp med ett bra lopp även om vi tappade lite tid på täten där två tippade topplag sprang fort (Kristiansand och Kalevan Rasti). Vi låg fortsatt topp-20 och ca 5 minuter efter. Axe i GMOK 2 var ett par minuter efter Palm i mål. På tredjesträckan (GPS) skickades mailman Martner ut för GMOK 1 och för GMOK 2 var det växel från en OL-virtuos till en annan, nämligen Tobias ”B” Ahnoff. Ola inledde mycket starkt och hade snabbt kontakt med andraklungan. I täten pendlade ledningen friskt mellan Kalevan och Kristiansand. Mot slutet av loppet såg det ut som vi skulle ha tätkänning ut på långa natten. En bom på fjärde sista gjorde att Ola skickade ut Wernersson ca 2 minuter efter täten och med halvminuten upp till närmsta storlöpare (Jonn Are Myhren, Lidingö). Värt att notera att Christian Christensen, IFK Gbg, precis som i Perstorp för ett par år sedan stod för en formidabel insats. Han vann sträckan med ca 3 minuter och förde upp laget till andraplatsen bara sekunder från ledning.

Sträcka 4 Långa natten (16,5km)

Det spekuleras alltid friskt inför den mytomspunna långa natten (GPS) kring vem som ska springa den sträckan. Om man ska chansa med en löpstark, eller köra med ett säkrare kort. GMOK gjorde både och genom att skicka ut den löpstarka Långa natten-räven Wernersson, som dock inte haft en helt problemfri uppladdningsperiod. Bland storlöparna på långa natten nämndes inför loppet i första hand Kratov och Boström. Wernersson satte högsta fart från början och efter att traditionsenligt ha varit sträcksnabbast till kontroll 1 på 10mila hade han kontakt med Lidingö och Tyrving. Redan vi K6 var det absolut tätkontakt och efter det var det aldrig något snack om saken. Daniel var med in på långa natten ännu en gång! Även IFK Gbg och Patrik Martner, i den karaktäristiska helrosa IFK-tröjan, var med in i tätklungan. En annan som sprang fantastiskt bra på långa natten var Johan Fries i GMOK 2 där han noterade 30:e tid på sträckan och laget låg också kring plats nummer 30 efter 4 sträckor.

Sträcka 5-7 (8,5km-8,5km-7,3km)

På sträcka 5 gick det rejält fort i täten och trots att junioren Tingström hade 9:e tid på sträckan tappade han ca 4 minuter på täten. Vi låg nu på en plats bland de tio främsta, riktigt starkt av Christian att leverera ett så fint lopp i detta läge! I GMOK 2 gjorde Karl ett i det närmaste felfritt lopp och fortsatt var vi kring de 30 och näst bästa andralag efter Kalevan Rasti. På den lika långa 6:e-sträckan (GPS) sprang sedan en av vårens nattkometer Strand. Även Johan tappade lite tid på täten men drog ifrån många andra lag (däribland IFK) i kampen om en topp-10-placering. För GMOK 2 gjorde 18-årige Måns ett imponerande lopp där han höll oss kvar kring de 30 främsta. På sjundesträckan (GPS) som var rak var det dags för den tekniskt briljanta Philipp Sauter att ge sig ut i skogen. Philipp fick göra jobbet på egen hand till en början och trots en liten krok till ettan var han ganska snart ikapp Kristiansand och Andreas Høye. Philipp noterade 6:e tid på sträckan och vi hade nu inte långt upp till TuMe och Denseln och ett litet försprång på Kristiansand. I GMOK 2 gjorde 19-årige Egil en jättesträcka där han hade 17:e bästa tid och växlade som 29:e lag.

Sträcka 8-9 (12,6km-8,8km)

Runesson sprang sedan sträcka 8 och trots att han inte kände sig helt i form lyckades han notera 12:e tid på sträckan. Det var för övrigt väldigt jämna tider bland tätlagen sånär som på Emil Wingstedt som förde Halden närmare den absoluta täten efter en klar sträckvinst. Bra lopp också av Wolfgang, trots en lite sämre långsträcka, och detta gjorde att vi nu låg strax utanför topp 30. Med chans att bli bästa andralag! På näst sista (GPS) var det Raffael Huber som sprang. Raffael fick snabbt kontakt med TuMe och så småningom anslöt också Kristiansand vilket gjorde att Raffael kunde skicka ut Erik Johansson som 8:e lag med Kristiansand och Baptiste Rollier 15s före sig i skogen. Ett kanonläge med andra ord. Sagvolden i GMOK 2 gjorde en stabil insats och skickade ut Micke som 34:e lag.

Sträcka 10 (16,5km)

Erik stack ut på slutsträckan (GPS) i ett rasande tempo och vid K2 var han helt ikapp Kristiansand och Rollier. Vid kartbytet hade duon fått kontakt med Denselns Olle Kalered och passerat Lidingös Fredrik Johansson så nu gjorde de upp om placeringarna 5-7. Vid varje rapportering såg Erik oförskämt fräsch ut samtidigt som Denseln såg ut att få slita en del för att hänga med i tempot som Rollier satte upp. Vid förvarningen hade Erik tagit kommandot och Kalered hade släppt en liten lucka. Mot näst sista tog dock Kalered ett bättre vägval och fick kontakt samtidigt som Rollier passerade Erik. Men från sista kontrollen och in var det inget snack om saken. Erik tryckte i ordentligt redan i spurtens början och det blev en fullständigt fantastisk 5:e-plats för GMOK! Denseln tog 6:e platsen sedan Kalered spurtat om Rollier och Kristiansand. Före oss i resultatlistan hittar vi bara Kalevan Rasti, Halden, SNO och Järla.

I GMOK 2 avslutade Micke och han gjorde ett starkt lopp där han var med och nosade på topp-30. Till slut blev det en 33:e plats och vi var därmed bästa andralag. Grymt starkt! Ifjol kom ju förstalaget 34:a... Nedan en bild på GMOK 2 minus Micke & Axe och med en coach som snackade in sig i bilden.

Får heller inte glömma att GMOK 3 blev bästa tredjelag. I detta lag noterades 4 sträckplaceringar topp-100; Sturesson (73:a, str 3), Jocke (77:a, str9), Henrik Sulz (79:a, str7) och Emil (100:e, str2). Laget innehöll 3 juniorer. Långa natten löptes av Alex Schwab.

Dessutom blev GMOK 4 bästa fjärdelag i tävlingen på plats 171. Här noterade Lina (!) bästa sträckplaceringen genom att vara 88:a på sträcka 6. Olof (str7), F Karlsson (str3) och Lundberg (str8) var strax utanför topp 100. Multisportstjärnan R Karlsson gled runt långa natten efter att ha konstaterat att:

-"Det var länge sen jag åkte så långt för att springa så kort". R Karlsson 2011

Tack allihop för den grymma underhållningen! Det är alltid kul att vara med på klubbens resor och sådana resultat gör ju inte saken sämre :) Nu är det bara dryga månaden kvar till Jukola/Venla. Ser fram mot att följa detta evenemang också!

GMOK-resultat
Sträcktider Winsplits Online 

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Elit 06 maj 2011 13:39
  Johan - grymt bra skrivet.
 • Lina 06 maj 2011 09:03
  Tack Jaxe för en sagolik rapport! Känslan kommer tillbaka... Detta var de första kapitlen i GMOK-sagan som tuffar vidare, men först vill jag tacka...

  Tack Ingela för att du ville göra denna mentala satsning med oss!
  Tack Klas som hållit i flera bra terränganalyser!
  Tack Ola som hållit i flera bra samlingar med tekniksnack m.m!
  Tack UK (Louise, Ola, Mats och Elit) som gjorde en fantastiskt laguttagning!
  Tack coacher på plats (Ingela (m hj av Ulf!), AP, Mats, Elit, Asgeir, Jaxe, Pippa och Robban) som fanns där både före, under(! vid varvning!) och efter loppet (t o m för 4e laget mitt i natten!)!
  Tack Elsi-Brith och Mats för underbart välsmakande mat hela 10miladygnet!
  Tack AP m.fl som fixade logistiken med resor och boende så smidigt och bra!
  Tack Mimmi, Louise, Jennie och Helen för att ni sprang så otroligt bra!
  Tack mamma och pappa för snabb hjärna och snabba ben!
  Tack ni som hejade på mig från näst sista och in i mål. Ni hördes tidigast, klart högst och bar mig hela vägen över mållinjen!
  Tack killar för starka armar när ni hissade mig efter målgång (eftersom ni avslog idén om att gå bort till gräset utan istället ta det på asfalten...)!

  Sist men inte minst TACK ALLA för att ni bidrar till den stämning som vi har i klubben! Som Krocko skrev i gästboken: faktum är att vi ju faktiskt (nästan) hade lika roligt innan framgångarna som efter. Och det är nyckeln till framgång.
 • Asgeir 05 maj 2011 21:20
  Bristande teknik. Det var det där med att höja blicken.....
 • Ols 05 maj 2011 15:54
  Härligt att läsa. Detta kommer ge ståpäls mer än en gång framöver.

  Asgeir>> Den som publicerat och eventuellt redigerat nyheten står angiven i högerspalten, men det kanske inte var så du menade?
 • S-O Larsson 05 maj 2011 15:12
  Bra skrivet Johan. Guldstjärna
 • Asgeir 05 maj 2011 14:32
  Håller med! Tack Johan! Förslag till webmastern att sätta in artikelförfattarnas namn i våra artiklar!
 • W&W 05 maj 2011 10:57
  Fantastisk bra skrivet och fantastiskt härligt att blicka tillbaka, vilken helg, sagolikt! Tänk om det kunde finnas 100-manna, eller varför inte tiomila för 80+, då hade det bara funnits en klubb på kartan!
ATM - 121244