okt13Elias USM-brons i backspegeln!4

Söndagen 20 september stod Elias Nordberg för en strålande prestation, när han bärgade bronset på Ungdoms-SM. Gmok.se har fått en inblick i hans förberedelser inför och genomförande av loppet. Håll till godo!

Vi är många som imponerats av Elias framfart, såväl på stigar/vägar som under orienteringstävlingar. Jag hörde därför mig för med Elias för att se om han ville dela med sig av lite tankar kring sitt USM-lopp. Ett lopp som alltså resulterade i klubbens första USM-medalj sedan en viss Lina Strand tog silver i D16 (2004).

Här nedan kommer Elias egna ord om loppet.


Vi börjar med att gå tillbaka till 23 juni första gången jag pratade med Patrik, då han kommenterade att jag sprang dåligt med överkroppen. Efter passet så bestämde vi oss för att ses och snacka lite om styrkan och även orienteringen. Under mötet fick jag ett erbjudande att få uppföljning så han skulle kunna se hur jag orienterar då öppnade han mitt sinne för en ny taktik.

Snabbspolning fram till USM och på väg till start så visste jag att folk bommar på USM men för att det inte skulle hända mig så sprang jag och pratade med mig själv hela vägen fast det enda jag sa var ”ta det lugnt, stressa inte, och HA EN PLAN”.

När jag väl startade så visste jag att jag inte skulle stressa iväg så som sagt tog jag det lugnt ut och gjorde en av mina bäst genomförda sträckor någonsin till ettan…

…och då visste jag att om jag fortsatte på detta viset så kommer det gå mycket långt, tvåan gick bra, sen trean och fyran också och jag låg bra till.

Sen kom jag till långsträckan, jag hade en plan som jag hade full koll hur jag skulle lösa. Sträckan börjar genom att jag går upp på stigen till höger och springer på den tills den tar slut men när jag väl ska av fortsätter jag utan att kolla kompassen vilket gör att jag springer alldeles för långt åt höger nästan 90 grader från strecket.

När jag väl inser var jag är så kommer det lite stress men jag lyckas formulera om planen och börjar springa i rätt riktning igen och kommer på rätt väg och lyckas genomföra sträckan bra igen.

När jag är vi femman fattar jag att jag har mycket att plocka in. Så jag börjar trycka på allt jag har, sexan går bra sen på väg till sjuan så var det mosse hela vägen fram tills kontroll tagningen...

...men när jag väl kommer fram har jag ingen ide hur jag ska ta kontrollen och då missar jag igen.

8an gick fint nian ganska bra med.

Sen var det tian och på väg hem, sista långsträckan, jag hade min plan och började springa iväg och fick någon slags adrenalin rush för att jag fick världens fart, men när jag kom ut på vägen som jag skulle springa på så drogs all energi ur min kropp och jag gick in väggen då fick jag gå en liten stund.

11an gick bra sen 12 liten bom och sen var det bra in i mål.

Så det här var mitt USM lopp hoppas det var underhållande!!

Tack, Patrik T!

/Elias Nordberg


Gmok.se tycker verkligen att det var en underhållande och lärorik berättelse - väldigt imponerande att kunna prestera så bra när det gäller som mest. Och extra starkt att kunna hålla ihop loppet så fint efter en mindre lyckad första långsträcka. Blir kul att följa Elias och våra övriga duktiga ungdomar framöver!

Avslutningsvis tänkte jag sätta Elias prestation i lite perspektiv genom att lista de GMOK-löpare som varit topp-10 genom åren.

USM Lång 1992-2020 (GMOK)
År Klass Plac Namn
1991 H15 2 Anders Axenborg
1993 D15 1 Christin Johansson
1994 D16 3 Christin Johansson
1994 H16 7? Joakim Kaminsky
2003 H16 9 Johan Strand
2003 D15 5 Lina Strand
2004 D16 2 Lina Strand
2007 H15 8 Egil Edvardsen
2008 H16 10 Egil Edvardsen
2014 D16 6 Kerstin Wadman
2020 H16 3 Elias Nordberg

USM Sprint 2009-2019 (GMOK)
År Klass Plac Namn
2012 D15 10 Ella Wallinder
2013 D16 5 Ella Wallinder
2013 D15 6 Kerstin Wadman
2018 D16 5 Jennifer Davidson
2018 H16 8 Arvid Aronsson

/jaxe

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Andreas Johansson 13 okt 2020 20:19
  Väldigt kul att ta del av ditt lopp. Det finns detaljer att slipa på men det blev ändå ett fantastiskt resultat, gott att se! Grattis!
 • Andreas Johansson 13 okt 2020 20:18
  Väldigt kul att ta del av ditt lopp. Det finns detaljer att slipa på men det blev ändå ett fantastiskt resultat, gott att se! Grattis!
 • Patrik F 13 okt 2020 18:09
  Grattis igen Elias! Kul och intressant att läsa om ditt lopp. Imponerande att du trots ett par bommar kom in i loppet igen och knep medaljplatsen:-)! Klokt att du tog det lugnt inledningsvis, som du skriver så är det många som ofta är övertända och bommar i inledningen på ett USM-lopp, jag känner igen mig helt i den beskrivningen...
 • jaxe 13 okt 2020 15:46
  Tack Elias för att du delar med dig av dina tankar - och grattis ännu en gång!

  Ps I skärmdumparna som jag slängde in i nyheten så är Elias GPS-spår grönt. Klickar man på bilderna får man upp dem i något bättre upplösning förhoppningsvis.

Ändringar

Publicerad: Johan Axenborg

ATM - 121244