okt0825manna 2018: En verklig klubbsuccé!0

Årets 25manna går till historien som en extremt lyckad klubbinsats. GMOK1 slutade 5a, mindre än 2 min från seger efter att ha varit med i fajten hela vägen! Dessutom blev vi sånär bästa andralag och fick för första gången runt alla 4 lag godkända!

(Foto: Robbie Anderson)

25manna-ansvariga i GMOK ska ha ett stort tack för sitt enorma arbete. Anders Spånér, Elisabeth Strandhagen och sist men inte minst generalen själv Christian Tingström har lagt ner ett enormt arbete för att möjliggöra denna väldigt trevliga helg. GMOKs 100 löpare starka trupp bugar & bockar för detta - dessutom tackade vi ju genom att genomföra en strålande stafett rakt igenom ??

Egentligen är det en omöjlig uppgift att skildra denna helg, skulle ju vilja lyfta fram alla 100 löpar-prestationer och ledarinsatserna runtomkring var och en för sig…men får bli en kompromiss.

Det var en sån där dag när allt kändes lätt. Nyckeln till förstalagets framskjutna placering är såklart att man undvek större misstag rakt igenom, men det var också flertalet löpare som presterade i det närmaste perfekta lopp. Extra roligt var det att vi hade fyra ungdomsgrabbar med i laget och att dessa fyra gjorde riktigt starka prestationer! Men vi tar det från början…

På de två första ”individuella” sträckorna slog Lisa Holer och Joakim Eliasson an tonen för denna så framgångsrika GMOK-dag. Lisa växlade som lag 15 (+0,33 efter Helsingin Suunnistajat) och Jocke förde upp oss till plats 13 (+1.28 efter Helsingin). Det var grymt härligt att se glädjen när löparna anlände till GMOK-lägret – smittade verkligen av sig på oss andra som väntade på att inleda våra lopp i den snabbsprungna terrängen.

tredje skickade vi ut en härlig mix av ungt (16-åringarna Viktor Jellvert Börjeson och Arvid Aronsson) och meriterat (”Något mer”-åringarna Anders Axenborg och Fredrik Karlsson). Axe var snabbast av de våra (sträck-11a) men utmärkande var ändå laginsatsen och efter sträckan var vi uppe på plats 6 (+2.03 efter Tisaren).

På den korta vita 4e-sträckan hade vi också en fin blandning löpare, där Ludvig Rosén & Elias Nordberg står för ungdomen och där Åsa Nordberg och Louise Götfors samlat på sig lite mer rutin vid det här laget. Återigen 4 starka prestationer, där grabbarna var snabbast. Faktum är att 12-årige Ludvig Rosén (14.18) kom in tvåa av samtliga löpare på sträckan och där han som sträcka-8:a bara var 44s från sträcksegraren och aningen mer rutinerade Mats Hellstadius. 14-årige Elias Nordberg (14.24) var faktiskt på väg mot sträckseger, men en 1min-miss gjorde att några löpare kunde smita om. Elias satte ut i ett furiöst tempo och vann sträckan till första kontrollen med 13s före Hellstadius. Vilka påläggskalvar vi har i klubben! GMOK1 var nu uppe på plats 3 (+0.56 efter Helsingin). Värt att nämna också är att 12-årige Ola Leire i GMOK2 sprang på 15.12 och knackar på dörren inför 2019.

På den långa femte herrseniorsträckan gladdes vi åt den dynamiska kvartettens fina insatser; Daniel Wernersson var sträcksnabbast, men 3 av fyra löpare var samlade inom 46s! Gott jobbat Viktor Runnby, Daniel Martinsson och Mattis Hallberg. Efter denna insats var vi uppe på silverplatsen (+0.19 efter Helsingin). I GMOK2 visade Egil Edvardsen att han är på väg tillbaka igen.

sjättesträckan levererade våra fantastiska damer återigen en topprestation. Runa Fremstad (4a på sträckan), Line Cederberg (7a), Anna Wallin och Viktoria Tingström var samlade inom 1.03 och vi var nu blott 3s efter ledande IKHP!

sträcka 7 skickade vi ut ett herrseniorgäng (Henrik Håkansson, Anders Hedberg och Måns Östman) ackompanjerade av 20-årige Martin Jellvert Börjeson. Måns börjar komma upp i Johan Strand-klass när det gäller att ankra vår sjundesträcka och vi var länge uppe i ledning. På upploppet passerades Måns av IFK Gbgs duktige norrman Vetle Ruud Bråten och vi växlade återigen som 2a, blott 3s från ledning. Sträcksnabbast av våra löpare var Henrik Håkansson (28.29 och sträck-16e). Värt att notera förutom den starka laginsatsen var också junis-Martin som dunkade in på finfina 29.20.

Ut på sträcka 23 stod jag och stirrade med stora ögon på den utgångshastighet Anders Johansson satte av i. Avståndet när han fick kartan kan nog ha växt några ytterligare sekunder men efter att ha kört höga knälyft och lika hög frekvens hade han täppt till luckan till Thomas Asp redan vid bron efter 300m. Nu skapades det nog en viss nivå av mjölksyra i samband med rusningen, men det fajterhjärta Slaktar´n visade upp värmer alla GMOK-hjärtan! Efter sträckan låg vi nu 4a (+3.22 efter IFK Gbg) just efter Helsingin och Linné.

Stafettgurun Anna Forsberg växeldrog på 24e-sträckan ihop med Linné (Annika Billstam) och Helsingin var fortsatt med när man nådde målet. Placeringen vid växling var 2 och avståndet till ledande IFK Gbg (Miri Thrane Ödum) hade i princip halverats (+1.45). Bakom jagade Tampereen Pyrintö (+2.30) där en viss Johan Runesson skulle ut på sista.

Slutsträckan blev en riktig nagelbitare, där vi fick vibbar från 2010 där Mikael Eliasson var med i fajten om slutsegern på sistasträckan. Den gången missade flera av tätlagen på slutet och Stora Tuna kunde glida in som segrare efter en snygg avslutning.

Fredrik Bakkmans ledning krympte till 45s efter knappt 10 minuters löpning, efter en rusning av jagande Linné (Lucas Basset), Helsingin (med finnkampskungen Topi Raitanen) och GMOK (Micke). Tampereen med Runesson var i detta läge minuten efter andraklungan. Därefter följde en spännande väntan i avsaknad av såväl radiorapporter som liveresultat, men när vi nästa gång fick en rapport hade IFK drygat ut ledningen och vi hade tyvärr fått släppa andraklungan. Micke passerade dock tillsammans med Runesson och hade inte långt upp till Linné och Helsingin. Med 5-6 min kvar att löpa var den jagande kvartetten samlade och det var med spänning vi väntade på löparna mot mål. Det skulle visa sig att Runesson hade avgjort kampen om andraplatsen genom att ta ett eget vägval/stråk på en av de sista kontrollerna. Trots att Micke inte kunde fixa Helsingin (trea) och Linné (fyra) så var det en fröjd att avnjuta Mickes ”sub-5 per kilometer” avslutningssträcka på plats. Vi slutade 5a och var mindre än 2 minuter från segern. Ett enormt grattis till alla 25!

Och som sagt var det en enorm klubbinsats överlag. Tiden räcker inte till för att skriva mer ingående om övriga lag, men andralaget var bästa andralag ut på slutsträckan och när Robbie Anderson nådde målet som 52a (4e andralag) var vi bara ca 4 minuter efter blåvitt i kampen om bästa andralag.

För GMOK3 och GMOK4 blev det en riktigt rafflande kamp, där GMOK3 kunde hålla undan med ca 6 minuters marginal efter att både Wojciech Wiktor och Mats Gustafsson stått för fina avslutningssträckor i omstarten.

Avslutningsvis skickar vi över ett varmt grattis till IFK Göteborg som tog en imponerande seger. Alltid lite extra kul när det blir lite derbystämning i samband med avgörandet!

Ps Ganska många nämnda, men ingen glömd!

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

ATM - 121244