jun17GMOK-herrarna slog fjolårsplaceringarna1

Det gjordes många riktigt fina GMOK-prestationer under Jukolakavlen. Till slut blev det plats 37 resp 81 för de båda lagen, efter en stadigt positiv resultatutveckling.

(Foto: Robbie Anderson - lagbilderna samt Mikael Eliason .- övriga)

Det är alltid något speciellt med Jukolahelgen! Efter precamp inklusive lagfotografering och därefter avnjutande av damernas strålande insatser, med silvret som pricken över i, så var det säkerligen extra muntert i GMOK-lägret.

Själv bänkade jag mig framför sändningen några minuter före start – tyvärr lämnade web-sändningen en hel del övrigt att önska, så det tog en bit in på småtimmarna innan det gick att följa den bildmässigt utan avbrott. Kan även tänka mig att de finska tv-sändningarna var ett snäpp upp i kvalitet – inte alls samma kvalitet på IOF-web-sändningen under EM där de ju hade anlitat en riktigt fin expertkommentator…! Hursomhelst så blev det en trevlig och lång natt framför datorn för undertecknad.

Som förväntat så var det bitvis riktigt klurig orientering, då sikten varierade en hel del över kartans olika terrängavsnitt. Många av GMOK-löparna fick vara aktiva i sin jakt på att avancera, då inledningen kanske inte blev helt 100%-ig. Anders Hedberg gjorde ett sedvanligt fint lopp OL-tekniskt, men hade inte riktigt dagen fysiskt om jag är rätt underrättad (plats 106). För Joakim Eliasson i GMOK2 så ställde en slarvbom till det lite, så trots en positiv avslutning var det inte helt i nivå med vad den gode Jochen brukar kunna leverera (plats 159). Sen ska man komma ihåg att många av de lite ”sämre” lagen ju har starka löpare på startsträckan vilket gör att sträckplaceringarna kan rinna iväg en del.

Storebror Eliasson tog sedan över taktpinnen i GMOK1 – tyvärr blev det en del småmissar vilket gjorde att det stora lyftet uteblev (ändå upp till plats 87). I GMOK2 lyfte vi genom Philip Persson 12 placeringar på sträcka 2 (till 147) och nu var det dags för Jonas Merz & Daniel Martinsson. Tycker båda gör riktigt bra insatser, där de får agera mycket på egen hand. Kul att se att deras formkurvor pekar fortsatt uppåt. Lagen låg nu 61 resp 105 så vi tog rejäla kliv uppåt på denna sträcka.

På kortsträckorna 4-5 mönstrade vi Mattis Hallberg & Viktor Runnby i GMOK1 och Måns Östman & Anders Axenborg i GMOK2. Unge herr Hallberg gjorde en helt ok fjärdesträcka (med delar som var riktigt vassa), medan Viktor levererade en fin femtesträcka, så efter dessa sträckor var vi uppe på plats 50 – och kunde nu börja hoppas på att förbättra fjolårets 41-plats även om tidsavstånden var ganska stora. I andralaget gjorde både Måns & Axe helgjutna insatser som förde upp laget ytterligare 33 placeringar till plats 72.

På sjättesträckan satsade vi fyllt ut på våra Martin-ar (Ahlberg respektive Jellvert-Börjeson). I tuff konkurrens förde Ahlberger upp förstalaget ytterligare 4 placeringar (till 46) och kunde skicka ut vår fixstjärna Jonas Egger på slutsträckan, i slagläge för att slå fjolårets 41-placering. Martin JB hade många fina partier – och trots några missar kunde han skicka ut Henrik Håkansson på en fin 73-plats.

På slutsträckan visade Egger återigen vilken hög klass han håller – det var en fröjd att följa avancemanget och lika härligt att få rapport om att han på ett så snyggt sätt tog hem spurtstriden mot i första hand IGTISA. Slutplaceringen blev 37, efter att han haft 17:e tid på den stjärnspäckade slutsträckan. För andralaget så inledde Henrik magnifikt och var uppe & nosade på topp-70. Efter att ha sprungit på ett par större minor strax efter mitten gjorde sig kanske tröttheten sig påmind, men ändå en bra insats på en tuff sträcka av Henrik återigen. Slutplaceringen blev 81, vilket innebär att båda lagen sänkte sina fjolårsplaceringar med 4 pinnhål.

Även om det fanns förhoppningar om ännu bättre placeringar, tycker jag det finns väldigt många fina saker att plocka med sig från detta. Och med så många unga & nya GMOK-löpare, är det verkligen med tillförsikt vi ser fram emot en spännande framtid. Själv blir jag sugen på att åka med som ledare 2019 – vem vet om det går i lås!? Oavsett, så tackar jag så mycket för underhållningen!

Från GMOK Gubballiansen kan vi publicera en rykande färsk direktrapport från Stig ”Stickan” Larsson:

-” Martin sprang upp ca: 900 placeringar på 1:a. Johan höll det på 2:a. Jan Hansen tappade lite på str3. Kortsträckorna gick över förväntan på 100 min och bara ett 20-tal tapp per sträcka. 6:e var en utmaning för undertecknad (Stig Larsson, red anm). Ett blygsamt antal plac tappades. Str7 tyvärr ingen löpare. Ingen träff i löparbanken eller bland gmok. Laget gick mot en plats topp 700. Janne Hansson tyvärr sjuk.”

Vi gratulerar IFK Göteborg till en mycket fin andraplats – i en tävling som laget länge ledde, för att till slut få se sig besegrade av starka KooVee efter att Daniel Hubmann dragit ifrån Eskil Kinneberg på slutsträckan. Tredjeplatsen gick till Paimion Rasti, med Olav Lundanes som avslutare.

gmok.se /Jaxe

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

  • Andrew 18 jun 2018 19:58
    Förutom allt skoj och fina prestationen i Finland så blev det 3 fina reportage av Johan Axenborg. Tack för det.
ATM - 121244