maj0110mila 2017: Andraplats för damerna!5

Det blev en fantastisk helg ute vid Kåhög. Ungdomarna slog an tonen med klubbrekord (27), damerna briljerade och vann ett silver innan killarna avrundade helgen med en stark 17-plats.

(Nyheten försenades något pga att undertecknad blev dålig i söndags - men den som väntar på något gott…)

 

Foto-kollaget: Per Kjellander (stulet från FB...)

 

 

Naturligtvis var damernas andraplats helgens absoluta höjdpunkt, men det som jag starkast kommer förknippa den gångna helgen med är den fantastiska stämning det var - en helt underbar upplevelse att få vara med om ett 10mila på hemmaplan. Många GMOKare har dragit tunga lass i arrangemangsstaben - en STOR eloge till er alla!

 

Vi tar det i kronologisk ordning.

Ungdomarna

GMOK hade i år hela tre lag till start på 10milas Ungdomskavle - riktigt kul! Och detta bygger vidare på en lång fin tradition av deltagande på denna tävling för GMOK Ungdom.

 

Terrängen var ju riktigt utmanande och det var många löpare som tyckte det var klurigt ute i terrängen - extra kul då att det gick så bra för våra löpare. Alla tre lagen tog sig runt med godkända resultat. Och dessutom slog förstalaget nytt klubbrekord (mig veterligen), med en mkt stark 27-plats. I förstalaget sprang Erik Hogedal, Lovisa Davidsson, Viktor Jellvert Börjeson och Jennifer Davidsson. Stort grattis till alla ungdomar och ungdomsledare!

Plac

  Namn Tid Diff
1 IK Hakarpspojkarna 1 1:37:26  
2 Paimion Rasti 1 1:38:59  
3 Espoon Suunta 1 1:39:08  
4 Nydalens SK 1 1:39:19  
5 Freidig 1 1:39:23  
6 TSM Praha 1 1:39:27  
7 Sävedalens AIK 1 1:39:39  
8 OK Kolmården 1 1:40:52  
9 Trollhättans SOK 1 1:40:57  
10 Tampereen Pyrintö 1 1:40:59  
11 IFK Göteborg 1 1:42:28  
27 Göteborg-Majorna OK 1 1:47:51  
239 Göteborg-Majorna OK 2 2:39:54  
258 Göteborg-Majorna OK 3 3:07:41  

Damerna

Damerna (aka GMOKbabes) hade dagen till ära valt att ställa upp i en nygammal kreation - Zebratightsen är tillbaka (om än i något modifierad design)! Vi har på förhand varit ett av de absoluta favoritlagen - och att trots den förväntan/press som detta medför kunna prestera på absoluta toppnivå är helt grymt bra gjort. Och även om segern var retfullt nära, så är det ingen tvekan om att vi vunnit ett silver! Detta innebär också tangerat klubbrekord och att vi nu varit topp-3 tre gånger sedan 2014. Hatten av!

 

Moa Enmark sprang sträcka 1 för GMOK1 och hon gjorde det med den äran. Plats 22 och dryga tre minuter från ledning var en bra start på detta äventyr. När Anna Forsberg sticker ut på en stafettsträcka (str2 denna gång) så är det nästan en garanti för ett fint lopp - 10mila 2017 var sannerligen inget undantag. Placeringen var nu 6 för GMOK och vi låg knappt 2 min från täten.

 

Lina Strand sprang sedan den rekordlånga tredjesträckan som mätte hela 11,3km! Sträckan var rak och det dröjde inte länge innan Lina tillsammans med en större klunga var ikapp tätlagen. Lina låg hela tiden väl positionerad i tätklungan - där också Stora Tunas Julia Gross var väldigt aktiv - och vid tredje växling var det 13 lag samlade inom 24s, medan lag 14 var drygt 6 minuter efter. 13-mannaklungan splittrades tidigt på sträcka 4. Eftersom Venla Harju (Tampereen Pyrintö) sprang riktigt snabbt, innebär några tidiga misstag från Viktoria Ernstsson att det rann iväg lite tid mot den absoluta täten (+5.14). Placeringen var dock oförändrad (8) och med Judith Wyder på sistasträckan vet man aldrig vad som kan hända!

 

Även Judith gjorde något misstag inledningsvis och var ganska tidigt ikappsprungen av en viss Tove Alexandersson (Stora Tuna). Vid vavningen efter 5.5km var avståndet upp till täten 3.23 för Judith (8) och hon hade vid det laget 23s upp till Tove (7). Urstark som hon är fick hon dock kontakt snart igen och nu började en verklig jakt på de framförvarande lagen. Vid 6.8km var Judith hastigt och lustigt uppe på plats 4 (+1.38) - bara Alfta Ösa (Natalia Gemperle) och Tampereen Pyrintö (Saila Kinni) låg nu före duon Tove/Judith. Vid 7.8km var plötsligt avståndet upp till Alfta-Ösa nere i 39s för Judith - och de hade nu Tampereen inom synavstånd. På arenan började man tro att det skulle kunna bli pallplats! När man sedan väntade sig en bild på Alfta-Ösa fångade kameramannen in Tove, Judith & Saila. Och plötsligt inser vi att vi är i en spurtstrid om segern! Tove hade en liten lucka ner mot sista kontrollen och trots att Judith sprang rasande fort även på upploppet så räckte det inte till seger. Men denna andraplats bär en stark smak av Guld. Det var starka känslor i GMOK-lägret efteråt och vi är alla så glada att vi fick dela denna stund av idrottsglädje med er! Vi gratulerar också IFK Göteborg, som sprang in på en fin 7-plats efter att ha legat bra med hela vägen.

 

Även GMOK2 & GMOK3 ska hyllas. Andralaget levererade väldigt goda insatser rakt igenom och när Kristine spurtade in i mål var det som lag 34 - vi var därmed näst bästa andralag, 2 min efter IFK Lidingö 2 (32). Riktigt imponerad är jag också av GMOK3 där vi med tre juniorer (17-åringarna Alva Sellgren & Moa Sjöberg samt 19-åriga Agnes Spånér) sprang in som lag 87 - även bland tredjelagen var vi näst bäst (IKHP hade sitt tredje bästa lag som lag 79 och var därmed 26s före oss).

Plac

  Namn Tid Diff
1 Stora Tuna OK 1 4:26:35  
2 Göteborg-Majorna OK 1 4:26:42  
3 Tampereen Pyrintö 1 4:26:57  
4 Järla Orientering 1 4:27:49  
5 SK Pohjantähti 1 4:28:00  
6 IFK Lidingö SOK 1 4:28:02  
7 IFK Göteborg 1 4:28:30  
8 Alfta-Ösa OK 1 4:28:52  
9 Halden SK 1 4:28:55  
10 Paimion Rasti 1 4:31:18  
25 Sävedalens AIK 1 4:49:09  
34 Göteborg-Majorna OK 2 4:56:07  
87 Göteborg-Majorna OK 3 5:35:17  

Herrarna

I herrkavlen hade vi i år två lag till start. Precis som ungdomarna och damerna stod herrarna för många riktigt bra prestationer, under en 10mila-natt som jag tror man sent kommer glömma. En förstasträcka där Martin Regborn utklassade allt och alla, idealtider som överskreds ordentligt samt dramatiska omkastningar.

För GMOK1 inledde bröderna Eliasson (Joakim & Mikael) på ett föredömligt sätt - efter två sträckor var vi därmed 25 (+4.38) och det var en laddad Christian Tingström som gav sig ut på den kortare tredjesträckan. Och vilket lopp han gjorde! Sträcktvåa (+0.10 efter Lauri Sild) är inget annat än världsklass! Vi låg nu 6 i tävlingen (+2.47) och dessutom fanns det många löpare i vår närhet vilket såklart är positivt inför Långa Natten.

Jonas Merz hade i år fått förtroendet att springa denna klassiska sträcka - och det var i sprinterfart han satte av på den 16,8km långa banan. Snart hade det bildats en tätklunga om 8 lag, som vid varvningen efter 10,6km var nere i sju lag (Frol hade släppt). Jonas, som gjorde en heroisk insats, mäktade sedan inte med att gå med i tätgruppen på långsträckan ut från varvningen då tempot varit rejält uppskruvat in mot och i samband med varvningen. I mål hade en tröttnande Jonas passerats av andraklungan men kunde skicka ut landsmannen Philipp Sauter på plats 18 (+10.50).

Philipp (str5) och Anders Hedberg (str6) höll denna position efter stabila stafettinsatser på de kortare nattsträckorna innan Johan Strand på sträcka 7 kunde lyfta oss till plats 16. En placering som vi behöll efter ännu en patenterad viljeinsats av Daniel Wernersson på denna åttonde “häng”-sträckan. Viktor Runnby gjorde sedan debut i förstalaget på sträcka 9 - tyvärr blev det några missar inledningsvis och efter en stabil mittendel tappades det lite tid även på slutet. Det ska dock sägas att många av tätlagen hade satt riktiga landslagsess på denna sträcka, så inte konstigt att en del tid tappades. Vi låg nu 23, med en sträcka kvar. Och vilken slutsträcka det skulle komma att bli!

Ola Martner (som på lördagen presterade väl som Håkan Martner), gjorde en magnifik slutsträcka där han vid passering för passering närmade sig de framförvarande lagen (som precis som vi hade stjärnlöpare på denna sträcka), samtidigt som han hängde av andra lag. Strax före målgång fick Ola fatt på några ytterligare lag och det kom att bli en vild spurt om platserna 16-19. Även denna uppgift skötte Ols med den äran - det blev en 17 plats, steget efter formstarke Ärlaiten Karl Walheim. Så himla kul att se denna prestation på så nära håll. Tack för showen “Mailman” Martner! Efter fjolårets besvikelse (36) var detta ett bevis på att vi är på väg åt rätt håll igen. Blir spännande att se fortsättningen!

GMOK2 stod också för en riktigt stark laginsats - inledningen var smått magnifik, där Junis & Måns såg till att vi var med och syntes i de allra främsta klungorna. Efter Axe sedvanligt fina insats på tredjesträckan var vi uppe på plats 35.

Långa Natten-debutanten Henrik Håkansson fick sannerligen inte en smygstart på sin Långa Natten-karriär. Storfräsare kom ikapp och gick ifrån, men Henrik låg vid varvningen med i en klunga på platserna 38-43. Sista kilometerna blev tuffa för Henrik, men han lyckades på något sät hålla ihop orienteringen trots tröttheten och slita sig i mål som 48 lag. Starkt! Det var sick-sack-löpning fram mot växlingsstaketet där Petter (och jag) stod och väntade. Löparna på de efterföljande sträckorna radade upp fina stafettinsatser och vi låg efter Jakob Wahls 9-sträcka på plats 47 (tredje bästa andralag).

På slutsträckan satsade vi på rutin i form av Kristoffer Sideby (ersättare för skadade Daniel Martinsson). Trots en lite skakig uppladdning, lyckades en för uppgiften väldigt laddad Krocko leverera ett riktigt bra lopp. Naturligtvis tappade han tid mot Ols och de övriga världsstjärnorna, men att föra in GMOK2 på plats 55 var en fin prestation av Sideby.

Vi skickar också ett stort grattis till IFK Göteborg, som stod för en formidabel stafettinsats. Efter en märklig åttondesträcka - där Max Peter Bejmer sprang suveränt medan de efterföljande lagen gjorde stora misstag var stafetten i princip avgjord. Imponerande med resultatraden 1-2-1 de tre senaste åren. Grattis också till Johan Runesson som efter en fin slutsträcka (i paritet med Ols) förde in Tampereen Pyrintö på plats 5.

Som slutord och ett bevis på den goda sammanhållningen, kommer en kommentar från GMOK2-slutmannen själv:

Plac

  Namn Tid Diff
1 IFK Göteborg 1 10:57:14  
2 OK Linné 1 11:05:49  
3 Södertälje-Nykvarn OF 1 11:06:18  
4 Koovee 1 11:06:31  
5 Tampereen Pyrintö 1 11:10:16  
6 Lillomarka OL 1 11:14:09  
7 Kalevan Rasti 1 11:15:18  
8 IFK Lidingö SOK 1 11:15:41  
9 Halden SK 1 11:22:44  
10 IFK Mora OK 1 11:32:49  
16 Ärla IF 1 11:43:29  
17 Göteborg-Majorna OK 1 11:43:32  
53 Sävedalens AIK 1 13:04:50  
55 Göteborg-Majorna OK 2 13:12:28  


/Jaxe

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • jaxe 03 maj 2017 11:17
  Hasse>> Verkligen grym insats av det unga GMOK3-laget, men vill ändå överklaga din korrigering - statistik är viktigt :-)

  IKHP hade sina lag på plats 55(i), 59 (iii) och 79 (ii) så deras tredje bästa lag var 26s före oss imål. Anna fick syn på den klungan lite för sent. Nästa år!
 • Hasse (en av coacherna) 03 maj 2017 07:54
  Vilken underbar tävling på suveräna banor!
  Vill även korrigera att GMOK lag 3 var bästa tredjelag i tävlingen då IKHP's andralag var efter i resultaten. Grattis tjejer!
 • Mats Strandhagen 02 maj 2017 07:53
  Tack alla damer som gjorde att dagen då ni sprang mina banor blev en av de mest fantastiska i mitt orienteringsliv. Vilken spänning!
 • Stickan 01 maj 2017 22:25
  Kristoffer började springa på krönet varpå jag genast muntrade upp honom, "Nu ser det bättre ut, heja på".
  Fantastisk kämpaglöd!
 • Viktoria E 01 maj 2017 21:49
  Tack alla funktionärer som möjliggjorde vårt deltagande i stafetten! Fantastiskt roligt att få vara med och kriga om topplaceringar på hemmaplan! Tack även alla coacher, ni är grymma :)
ATM - 121244