aug25WOC Long: Judith 4a & Lina 14e!1

Det blev lite av en vägvalsfest uppe vid Buar när långdistans-VM avgjordes. Denna regniga dag visade återigen våra GMOK-stjärnor fina takter. Tyvärr lite stolpe ut för Judith som missade pallen med 17s. Lina blev 14e efter en knackig inledning.

Damer

(Karta damklassen)

Tove Alexandersson var återigen i blickfånget när hon jagade sitt andra VM-guld på årets sista individuella distans. Och den enormt kyliga Stort Tuna-löparen levde verkligen upp till förväntningarna. Vid första TV-kontrollen var hon dock nära 3 minuter efter ledande Natalia Gemperle (fd Vinogradova) från Ryssland, som där hade sprungit ikapp vår egen Judith Wyder med två minuter. Judith låg trots detta på andra plats! Lina tappade 5:34 på sträcksegraren Gemperle på K2 - i övrigt var det en bra inledning av Lina som här låg 10a vid TV1 (K5).


Vid TV2 (K11) hade Tove verkligen börjat röra på sig. Fortsatt var det dock Gemperle i ledningen (70:09), men här var Tove bara 20s efter och hade därmed klart passerat Judith (72:15). Norskan Hasuken Nordberg hade här blivit ikappsprungen av Tove och låg nu bara 6s efter Wyder. Lina hade fortsatt bra chans på topp-10, när hon här passerade som 11a (78:51).


Efter en något tyngre avslutningsslinga kunde Lina (97:44) ändå lägga på en patenterad spurt som räckte till plats 14 (dryga minuten från topp-10). För Judiths del var spurten ännu vassare (hon vann denna med 3s efter att ha flugit ifrån löpstarka Gemperle!), men tyvärr blev det några mindre svängar för mycket denna torsdag - och Judith landade alltså på plats 4 med sina 88:43. Hon missade därmed bronset med 17s marginal till norskan Hausken Nordberg. Och i kampen om guldet vände Tove på steken till kontroll 15 (av 18) och till slut blev segermarginalen 26s ner till silvermedaljören Gemperle. Otroligt imponerande! På plats 45 kom Australiensiska GMOK-bekantingen Jo Allison (123:57) och Niamh O´Boyle (IRL) slet sig i mål på plats 55 (138:32)


Pratade en kort stund med Lina efter målgång - och hon berättade att hon kände att hennes vägval och genomförande av K2 inte var optimalt. Att trots detta kunna fortsätta kriga så bra, är ytterligare ett kvitto på att Lina är en löpare av världsklass. Nu håller jag alla tummar jag har för att Lina blir en del av det lag som Sverige ställer upp med på den VM-avslutande stafetten på lördag. Att Judith springer sista för Schweiz är ingen högoddsare att gissa på… Tror merittyngda Judith trots allt är ganska tillfreds med genomförandet av denna tekniskt och fysiskt tuffa långdistans i nordisk terräng. Denna gång räckte det inte till medalj, men hon var en av tävlingens fyra överlägset vassaste löpare. Avståndet ner till plats 5 var 5:31! Blir en rafflande avslutning uppe vid Buar (samma plats alltså) på lördag - förhoppningsvis med stort GMOK-deltagande både ute på banan och i åskådarleden!

 

Stort grattis också till duktiga SAIK-tjejen Anastasia Denisova (BLR) som befäste sitt inträde i världseliten genom att sluta på plats 6 i denna tuffa långdistans (94.22, +7.58).

 

Herrar

(Karta herrklassen)

I herrklassen visade trion Lundanes-Gueourgiou-D Hubmann återigen att de är i en klass för sig vad gäller orienterings långdistans. Lundanes hämtade tidigt in D Hubmann och en rad andra löpare. Han lånade bara ut ledningen vid K1 (6s efter Thierry) och K4 (9s efter Timo Sild). Till slut blev segertiden 93:27 och segermarginalen 1.46 ner till Thierry som därmed missade möjligheten till fyra raka guld på denna distans. Ändå vansinnigt imponerande. Daniel Hubmann tappade silvret när Thierry genomförde sträckan till näst sista på ett väldigt bra sätt och han var i mål 19s från silvret. Efter dessa var det en ocean ner till 4an Lucas Basset (99:16). Därefter var det klart jämnare och bästa svenskar denna dag var Fredrik Bakkman (9a, 101:01) och Göteborgsfostrade William Lind (11a, 103:26). Hirokazu Osaki (JPN) nådde plats 60 med sina 144:48 - gott kämpat!


I vanlig ordning rekommenderas WorldOfO.com-analyserna!

Resultat

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

  • Patrik 26 aug 2016 07:32
    Vilken kämparinsats av Judith och Lina! Sträckan till tvåan var ju inte att leka med och att kunna hitta det optimala vägvalet till den var få förunnat... Grattis Judith till fin 4:e plats och grattis Lina till en bra placering och tvåa av svenskorna!
    Håller tummarna på en klok stafettuttagning till Linas fördel!
ATM - 121244