aug05O-Ringen 2016: signerat Hofflander5

Prisceremonier, jaktstarter och sjukilometerslopp vet jag ingenting om. Jag är däremot expert på miniknat, kompassfel och drömmar om att nån enstaka gång komma på övre halvan i Open 7. Varsågoda, här är mitt O-ringen 2016.

Veckans sammanfattning: Gud, vad kul detta var fastän (eller kanske tack vare) att inget var som hemma. Kraftledning betydde lift, brunn betydde snökanon och gult på kartan betydde tydligen inte alls att det blev enkelt att plocka kontroller. 

Veckans prydnader: De i och för sig något bisarra snögubbeskulpturerna i plast som fanns lite överallt på arenan vid Högfjällshotellet. De räddade sannolikt stämningen i många barnfamiljer under den kritiska första timmen då de vuxna kämpade med nummerlappar, miniknatsanmälningar och tältmontering.

Veckans hjälpmedel: De upptrampade stigarna blev en ovärderlig hjälp för oss som kombinerade sovmorgon med barnadministration och därmed blev sena till start. En på förhand skräckinjagande långsträcka över sankmarker och detaljrika skogspartier visade sig bli en autostrada där man kunde koncentrera sig på att försöka se snygg ut samt komma på det där svåra fackuttrycket som Christer Borg lärt oss nybörjare att de upptrampade stigarna ska kallas. Jag misslyckades åtminstone med det sistnämnda.

Veckans bekännelse: Ja, hela familjen tog en lifttur upp på fjällets topp på aktivitetsdagen. Ja, vi åt korv med bröd vid Stensjön där vi skulle tävla dagen efter. Ja, vi vandrade på vinterleder och stigar, och ja, vi lät vår yngste son stämpla ett gammalt kvitto med stiftklämman vid inte mindre än tre kontroller. Och ja, vi slog oss till och med ner vid kontroll 128 på en myr och tog en bullfika. Det blev veckans regelvidrigaste men kanske också bästa dag allt som allt. Tur att man inte springer tävlingsklass. 

Veckans Livelox: Magnus Grafström, en säkert jätteduktig löpare från OK Centrum. Hans parodiska bom på tredje etappen lades ut på nätet av glada lagkompisar och kom som en skänk från ovan för oss lite svagare utövare som var i desperat behov av att hitta något annat än våra egna misslyckanden att fokusera på. Åtminstone mitt skratt blandades dock med en aning ångest. Om den här typen av publiceringar i sociala medier blir standard framöver är det bara en tidsfråga innan det är mina fiaskon som hela Sverige skrattar åt.

Veckans meteorolog: I alla fall ingen som är anställd på klart.se. Appen visste inte ens vad det hade varit för väder i går i den uppenbart oförutsägbara fjällterrängen. Vi var många som exempelvis hade uppskattat en fetstilt uppmaning om att medföra mössa, fleece, raggsockor och plastsäck i liftkön på väg upp till fjärde etappens start.

Veckans vågspel: Att släppa in en gratis toughest-bana för barn på arenan i Lindvallen. Familjen Hofflanders unga generation visade en helt annan entusiasm för den än för både inskolning och miniknat. Och de såg ut att dela känslan med väldigt många andra i samma ålder. "Jag vill springa ett varv till" har jag sällan hört i målfållan efter en orienteringstävling. Var detta rentav ett dråpslag mot återväxten i vår sport?

Veckans guldstjärna: Går till den som dimensionerat busstrafik, kiosker, matserveringar, duschar och bajamajor. Ett helt o-ringen i stort sett utan köer kändes som science fiction. På ett bra sätt. 

Veckans sajt: Stugnet naturligtvis. Jakten på boende runt Arvika vecka 30 nästa år har redan börjat. 

Text: Fredrik Hofflander
(som till slut lyckades nå övre halvan i Open 7 på en av av fem etapper)

Förbrödring över klubbgränserna. Artikelförfattaren till höger och Peter Wallentin, Lerums SOK, till vänster. 

Fusk pågår på aktivitetsdagen.

Oroväckande populär alternativ aktivitet.

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Stickan 08 aug 2016 13:37
  Mycket trevlig läsning. Orientering är en sport för alla. Pröva natt-OL! Mysigt och svårt.
 • Ing-Marie 06 aug 2016 13:58
  Kul läsning. Dessutom - jag har sprungit 34 st O-ringen och naturligtvis utnyttjat dessa "trajor" många gånger, utan att känna till namnet. Har aldrig hört uttrycket förut, så det var nytt för mig också :-)
 • Ola W 06 aug 2016 12:24
  Härligt skrivet. Ps. I Småland hette det "trajar" men jag undrar om det heter så på götebosska ?
 • Fredrik 05 aug 2016 22:10
  Traja!! Lovar att aldrig mer glömma det! :-)
 • Christer B 05 aug 2016 21:54
  Det kallas "traja" Fredrik, dvs de stigar som trampas upp av föregående löpare??

Ändringar

Publicerad: Johan Axenborg

ATM - 121244