aug01O-Ringen: signerat Jaxe & Falk1

Med visst vemod satte jag mig i bilen på fredagseftermiddagen. Både Lina & Ola M hade stämplat fel på sista etappen efter strålande veckor i elitklasserna. Men dessa fadäser är inget som överskuggar den fina Sälenvecka som 198 GMOK-löpare bjöd(s) på!

Om man om några år skulle få i uppgift att sätta ord på O-Ringen 2016 lär ord som Livelox, 5 frågor, H55K-fusk, välorganiserat & fjällterräng dyka upp ganska tidigt för de allra flesta. Tillsammans såklart med en hel del subjektiva upplevelser från en trevlig vecka uppe i Sälenfjällen. För egen del (jaxe) kommer jag garanterat komplettera ovan nämnda ord med tankar om varför jag var så dåligt tränad, hur kul det var att hänga med brorsöner & andra glada GMOKare och kankse en viss nöjdhet över att ha hållit ihop orientering (nästan…) under veckan trots att piggheten inte alltid var så närvarande. Men kommer säkerligen även minnas en hel del av de fina prestationer mina klubbkompisar (dvs Ni) stod för. Här kommer en summering av just detta:

I seniorgänget sticker Anna Forsbergs 7e-plats ut. Återigen (trea i fjol) en väldigt imponerande O-Ringeninsats av Anna. Stort grattis till den fina prestationen och till det uppfyllda målet (topp 10). Som jag antydde i ingressen så var blev det sånär två ytterligare topplaceringar i seniorelitklasserna. Lina sprang imål som 4a efter en stark vecka, men vid utstämplingen möttes hon av de tunga orden ”Lina Strand, du är…Ej godkänd.”. Med lite distans till tävlingen verkar Lina vid gott mod och har ju bla ett väldigt spännande VM att se fram emot (WOC 2016 i Strömstad). Snarlikt öde till mötes gick Ola Martner, som sprang imål som 7e löpare, men alltså stämplat fel under den sista etappen. Riktigt tråkigt, men även Ola har en uppsjö av fina prestationer att ta med sig från veckan. Övriga D21E-tjejer som fullföljde var Emma B (30) och Viktoria E (35). I H21E hade även Johan R stora förhoppningar, men en förkylning veckan innan satte stopp för möjligheterna, så det blev endast några punktinsatser för Johan denna vecka.

I övriga seniorklasser imponerade Måns stort i vad som får betraktas som en slags comeback. Måns slutade 11a i H21E2 efter att ha varit 7a på E5. I H21-1 visade en annan -93:a, nämligen Jocke E, under den sista etappen var skåpet ska stå. Etappseger med drygt 5 minuter(!) innebar en slutlig 4e-plats. I D21-1 gjorde Agnes en väldigt stabil vecka (enda lilla dippen kom på medeldistansen), som även den resulterade i en 4e-plats totalt. Moa E låg före Agnes i sammandraget innan det tyvärr strulade till sig under E4. Bra vecka också av Jennie R (16). I H21-1 gladde även Johannes inledningsetapp (11) – Egil var dock den som var näst bäst i totalen (35). Värt att nämna var Petter Ö, som antog utmaningen att springa denna klass och lyckades genomföra veckan på ett imponerande sätt (99 totalt). I kortklasserna nådde vi stora framgångar, främst genom Runa (3, D21K-2) och Hedberg (5, H21K-2). Men även Camilla L (18), Annika N (21), Elin D (40) och UK-Viktor S (53) kommer ifrån veckan med plus i kanten!

Riktigt glädjande var annars den närmast mangranna uppslutningen från vårt juniorgäng. Placeringsmässigt var det Moa K som var allra bäst med sin 6e-plats i D18-klassen. Imponerande av Moa, som mörkat formen (och träningen?) en aning! Riktigt glädjande var också de båda 9e-platserna för Agnes S (D18E2) och Martin J-B (H18E2). Snyggt genomförd 5-dagars-tävling utan tendenser till några djupdykningar. Även Fanny A var på väg mot topp 10 i D17-20K (9a inför slutetappen). Skoj också att Ella (D20E), Elvira (D18E) och Kajsa (D18E) blixtrade till med fina insatser på enskilda etapper. Nästa gång håller det hela veckan! Kul också att se Linn S anta utmaningen att springa i Challenge D 5-klassen!

ungdomssidan var det också väldigt tätt med GMOKare i start- & resultatlistorna. Jennifer D (6, D14) var ännu en gång bäst resultatmässigt efter att ha varit 3a på slutetappen. Även Kalle L (8, H16K) fixade en snygg topp 10-placering (läs nedan om hans hjälteinsats under slutetappen). Även Alva (16e inför slutetappen i D16) var på väg mot en fin slutplacering). Övriga GMOK-ungdomar på topp-50 var; Jakob Ö (21, H14K), Alexander F (21, H12K), Ludwig R (29, H10), Ola L (33, H10), Lovisa D (34, D11), Viktor J-B (36, H14), Elias N (37, H12) och Erik H (37, H15).

veteransidan (dvs oss över 35…) sticker Ulf Wallins 2a-plats i H55K ut. Dvs just i den klassen som blivit omskriven såhär i efterhand – glädjande nog finns det i nuläget inget som tyder på att någon GMOKare använt sig av alias, eller sprungit samma bana två gånger (möjligen i Miniknat eller Toughest race?). Övriga topp 10-placeringar i dessa klasser; Hanna P (5, D35K), Ing-Marie B-S (5, D60), Mimmi A (7, D35K), Ola J (9, H40K-2), Louise G (9, D40K-1). Louise stod även för en inledande etappseger!

I motionsklasserna och de öppna klasserna var det också en hel del fina prestationer. Men allra roligast var nästan att konstatera att flera löpare som inte sprungit så länge, denna gång vågade sig på att springa i banor av svart svårighet. Dessutom stod dessa löpare för starka prestationer - främst i HD21K-klasserna, men även en mkt stark vecka av Andreas E i H40K-2. Inspirerande!

I herrarnas långa Challenge-klass visade den flerfaldige stafett-SM-medaljören Tobbe A (då B) att hans tekniska & taktiska skicklighet räckte till för att utmanövrera sina fysiskt aningen starkare kombattanter – trots att banornas svårighet inte var av svart karaktär. Tobbe tog därmed klubbens enda totalseger i O-Ringens fotorienteringsdel.

Stort grattis säger vi också till Per Gustavsson som segrade i MTB-orienteringen. Återigen! Pelle hann sedan även med att sluta 6a i 2-Days Difficult (fotorientering).

Att döma av kommentarerna efter sista dagens etapp så var det många som hade lagt en hel del tid att leta efter sina kontroller i den luriga terrängen. Om man hade tappat greppet om vad man var så var det uppenbart svårt att läsa in sig igen och minuterna rusade lätt iväg. Med envishet och beslutsamhet så lyckades dock de flesta styra upp det hela och komma på banan igen för att fullfölja etappen trots att varit ute i flera timmar vilket är imponerande att se! 

Fredagens hjälteinsats stod Kalle L för. Efter att sprungit sitt eget lopp och insåg att dagens skogsetapp kunde bli en utmaning för sin mamma Gunilla så ringde han upp för att kolla hur det gick. Helt riktigt så hade hon haft stora problem direkt i början av banan och nu stod hon ”parkerad” vid första kontrollen och kände det helt övermäktigt att ta sig vidare på banan. Kalle begav sig då till starten, fick plocka en extrakarta och mötte upp Gunilla för att därefter stötta och coacha henne runt hela resterande banan! Som bonus fick Kalle dessutom agera coach åt en mängd andra orienterare av olika nationaliteteter som denna dag irrade runt i den luriga skogsterrängen.

Kalle L med mamma Gunilla efter målgång på etapp 5.

Totalt sett stod 198 GMOK-löpare för 887 starter. Kan inte vara annat än rekord!? Snyggt! (Motsvarande siffror var 186 resp 621, se O-ringen i Backspegeln från Borås 2015)

/jaxe (Johan Axenborg) & Patrik Falk

Ps Läs gärna några av våra elitlöpares bloggar. Där de beskriver veckan från sina egna perspektiv.

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

  • jaxe 01 aug 2016 22:26
    Håll även utkik på hemsidan för ytterligare en summering - den gången signerad Fredrik Hofflander! (publiceras tisdag eller onsdag)
ATM - 121244