sep07På väg mot svart bälte...3

Trots en del återbud pga sjukdom och möhippekidnappning(!) så var det ett 30-tal relativt nya GMOK:are som tillsammans med ledare samlades lördag förmiddag för att känna på hur man tar sig an svarta banor!

Det var en grupp från alla 3 säsongers intensivkurser mixade med några nya medlemmar och några mer erfarna ledare som inledde med ett fint pass mitt på Knipeflågsbergs-kartan. Micke Eliasson hade lagt ett par slingor där syftet var att
med hjälp av säkra hållpunkter ta sig an sträckor med svårighetsgrad uppemot svart nivå.

Träningsgruppen samlad inför förmiddagspasset, denna dag förstärkt med några av våra dam- och herrseniorer

Gruppledarna ledde till en början med fast hand sina grupper mellan kontrollerna för att efterhand släppa taget alltmer och låta gruppen själv bestämma vägval och orientera sig fram. Syftet var att få deltagarna att få en känsla för att det faktiskt är möjligt att ta sig an svårare banor bara man tar det lugnt och metodiskt till att börja med och inte slarvar med vare sig riktning eller säkra hållpunkter.

Södra slingan bjöd på suverän- men tidvis blöt terräng strax norr om Bredaremossen. 

Kattis Sundén och Ann-Louise Eliasson studerar beständsgränsen på väg ner mot andra kontrollen

Likt en härförare leder Micke Eliasson sin grupp genom kärret på väg mot 3:e kontrollen, 
följd av Linda Olsson, Annie Månsson, Sofia Wallner och Lina Larsson 

Gruppen "Kattis/Ann-Louise/Andreas/Patrik" fick extra "vallningshjälp" av härliga Mezzi som varken bangade bergen eller de dyblöta kärren :-)

Efter lunch och lite eftersnack om förmiddagens banor informerade Christer om de erfarenheter som vi samlat på oss vad gäller att "komma in" i orienteringssporten och de idéer som börjar poppa upp från tidigare deltagare.Ett konkret exempel stod Kristina Larsson för, som informerade om tisdagsträningarna och möjligheten att finna träningsalternativ som passar även denna grupperingen. Redan nu på tisdag kommer ett gäng att samlas för att träna, äta och snacka runt detta!

Kristina Larsson informerade om tisdagsträningarna och peppade de som var sugna att komma redan nästkommande tisdag!

På eftermiddagen stundade sedan kontrollplockning på skrå på "apberget".  Berget som kan besegra den mest erfarna orienterare (bland annat undertecknad och Christer!) är en utmaning i sig på grund av den oerhörda detaljrikedomen med småkullar, sänkor och åsar om vartannat. Upp till åtta slingor av olika svårighetsgrad och längd fanns att välja mellan.
Deltagarna gav sig denna gång ut utan ledare, ensamma eller i grupp om två.
Återigen visade det sig att noggrann riktning, säkra hållpunkter i kombination med att inte förivra sig gav utdelning! Allteftersom solen började lysa så kändes det som att vi kunde fortsatt med den ena slingan efter den andra tills det blivit mörkt - men en rejäl regnskur satte definitivt punkt för äventyret denna dag :-).

Att orientering är en individuell sport går inte att ta miste på.... full koncentration inför 
starten på första slingan

Apberget med dess "kontinentala" kurvbild kan vara en utmaning för den mest erfarna orienterare...här en av slingorna från eftermiddagspasset

Sara Berner och Kristina Lorentzon teamade ihop sig under eftermiddagens pass...

David André och Per Genvad tog sig runt ett flertal slingor under eftermiddagen

En av våra mest erfarna före detta intensivkursdeltagare, Laust Sörensen insåg att det 
lätt kunde straffa sig om man gick ut med för hög fart på apbergets trixiga sluttningar

Miriam Zetterlund upplevde vad en endorfinkick kan göra med humöret, här flankerad av Christer Borg, Hedda Kringstad och Fredric Engelke (och en ivrig David André på väg ut ur bild och mot nästa slinga)

Daniel Sundh diskuterar vägval med Christer Borg efter ännu en slinga på berget... 

Att ha rätt riktning ut och fritt synfält på kartan utmed sträckan väsentligt för att få en lyckosam tagning av kontrollen. "Tvåfingerstekniken" med tumme och pekfinger introducerades för flera av deltagarna under eftermiddagen... 

Daniel Liliequist och Micke Eliasson i samspråk...

Annie Månsson och Linda Olsson är två av kursdeltagarna från senaste kursomgången, ivriga att lära sig ännu mer teknik...

Som ledare märkte man hur självförtroendet alltmer steg bland deltagarna under dagen och 
det kändes som syftet att få en inblick hur ta sig an svårare banor helt klart var uppfyllt!
Och sist men inte minst, värdefulla kontakter skapades inom gruppen och gentemot ledare och elitlöpare vilket känns otroligt värdefullt för alla!
Helt klart känns det som att vi kommer att komma igen med flera tillfällen och "follow-me" koncept framöver... kanske nästa gång en nattorientering!? 
Ett stort tack till alla inblandade, matlag såväl som uppföljare och inte minsta alla motiverade och läraktiga deltagare :-) !

/Patrik, Christer och Micke

Fler bilder från dagen hittar du HÄR

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

  • Per 10 sep 2015 22:55
    Tack Patrik, Christer och Mikael. Och kockarna. Och inte minst alla proffs som var med som ledare i skogen på förmiddagen. Grymt värdefullt att kunna vara så små grupper!
  • Andrew 10 sep 2015 21:49
    Vilka insatser! Flera av adepterna tog sig fint runt violett bana ikväll. Bra jobbat!
  • Jimmy P 08 sep 2015 12:11
    "Tvåfingerstekniken" har jag missat helt. Skriver upp mig på nästa tillfälle.

Taggar

Ändringar

Publicerad: Patrik
Redigerad: Patrik

ATM - 121244