aug26Intensivkurs för vuxna nybörjare i mål!0

Under helgen har 21 nya klubbmedlemmar fått de grundläggande kunskaperna för att säkert och effektivt ta sig fram i skog och mark! Entusiasm och väder var på topp och maten likaså.

Kursen började på fredagskvällen med fika och mingel innan första teoripasset tog vid. Kartans färger, de vanligaste karttecknen samt kompassens handhavande gicks igenom. Därefter följde kartpromenad med kompassgång och exempel på hur karttecken som sänka, sten, punkthöjd, brant mm ser ut i verkligheten. 

Vi hade även en gäst från SOFT med på kursen. Tomas Stenström arbetar i projektform för förbundet med att sprida orienteringen och ville se hur vi genomför vårt koncept i syfte att eventuellt utveckla dess grunder för att kunna användas av andra klubbar.

.

Lördagen startade med teoripass 2. Höjdkurvor, förlängning och förenkling, "sista säkra", vikten av att passa kartan och en hel del annat smått och gott förmedlades innan gänget gav sig ut på första skogspasset med instruktör. Grupperna var maximerade till 3 personer och indelade efter deltagarnas förkunskaper vilket gav gott om tid för att fråga och diskutera med instruktören ute i skogen. Detta är ett mycket uppskattat inslag i kursen; som någon sa - "vilken lyx att ha en privatlärare med sig ut i skogen".

På eftermiddagen följde fortsatt teori och ytterligare ett pass med instruktörer, nu djupare in i skogen. Trots att det var dagens andra så hördes kommentarer om att man skulle vilja fortsätta ett tag till för det var ju så kul...

Söndagen bjöd inledningsvis på beskrivning av hur en tävling går till, Eventor samt möjligheten att gå med i någon av klubbens Facebookgrupper för att hålla kontakt med såväl nya som tidigare kursdeltagare samt "äldre" klubbmedlemmar. Efter detta tog träningstävling med Sportident och GPS-tracking vid. Deltagarna fick välja på 4 olika banor med svårighetsgrad gul/orange. Några ville springa helt själva och några valde en "skugga" i form av en erfaren klubbmedlem som gav feedback efter loppet. Även om det naturligtvis gjordes en hel del bommar så visade deltagarna att de tagit till sig grunderna för orientering. Passa kartan, tumgreppet, riktningen, sista säkra, ledstänger samt åter; Passa Kartan :-).

Kursen avslutades med information om hur en tävling går till samt vad som händer efter kursen. Allt från Motionsorientering, HittaUt, Naturpasset till klubbens träningar och aktiviter beskrevs för deltagarna. De som haft GPS under "tävlingen" fick även se delar av sina lopp uppspelade till allmän munterhet och ett flertal insikter. De fick även kort information om lämpliga kläder och möjlighet att handla ur klubbens förråd av klubbkläder vilket ett flertal gjorde.

Fika och luncher uppskattades mycket och snacket blev allt intensivare under kursens gång. Roligt är även att tidigare kursdeltagare nu medverkade i kursen och förmodligen snart kommer att fungera som instruktörer.

Tack vare våra klubbkamrater har vi åter genomfört en lyckad kurs med nöjda deltagare. Innan vi avslutade på söndag eftermiddag berättade vi vad som händer nu. Deltagarna kommer att regelbundet få mail med information om kommande aktiviteter, träningar och tävlingar samt har möjlighet att aktivt medverka på de sociala forum som finns. Närmast i tiden är den "tränings- och trivseldag" vi arrangerar i Skatåsstugan 5/9. Att orientera skall vara roligt och vi anser att den sociala delen är en mycket viktig faktor för detta.

Vi ses i skogen!

Hälsningar! Christer & Patrik

Länk till resultat från träningstävlingen hittar du här:  Resultat
L
änk till GPS-tracking hittar du här: GPS-tracking
Länk till flera bilder hittar du här: Bilder_Intensivkurs

Länk till tränings- och trivseldag: Nyhet 5/9

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

Taggar

Ändringar

Publicerad: Christer Borg
Redigerad: Christer Borg

ATM - 121244