jul27O-ringen i Backspegeln5

Det är såklart en omöjlig uppgift. Att sammanfatta ett O-ringen för en så stor och fin klubb. Men här kommer en skildring av veckan ur mitt perspektiv.

För 29 år sen satt en snart 9-årig Johan på en stolsryggsäck och fick diverse fina råd i samband med O-ringen i Borås 1986. Inte kring hur man orienterar – för det var broder Axe och jag rörande överens om var ganska trist. Bland det tråkigaste som fanns om man ska vara ärlig – inte för att vi provat direkt utan för att det mest innebar att gå 3km från parkeringen och att det var rätt kallt och blött i allmänhet att sitta på TC. Nej, råden handlade om hur man skulle dra ut en fästing på rätt sätt. Som jag tolkade tipsen skulle den vridas ut medsols – gärna med lite smör på det. En annan var säker på att det kunde gå illa om man inte vred ut den motsols.

Såhär några år och många fästingar senare vet jag bättre. Både kring hur fästingar bör dras ut och hur kul det här med orientering faktiskt är (insåg det i samband med Vårserien -88, så det är inte helt färska vetskap). Och i år var det alltså åter dags för ett O-ringen i Borås. Pga bristfälliga förberedelser blev det bara två etapper i Ö8 för min del – men det är det fina med denna rapport, den ska inte handla om mig. Inte så mycket iaf…

Frågan är bara vad den ska handla om? Ska jag skriva om elitens fina framgångar? Anna & Anna levererade ju helt fantastiska prestationer under veckan – det kan man ju liksom inte undgå att nämna. Måste säkert nämna att Forsbergskan blev strålande glad totaltrea och att Wallinskan var minst lika glad när hon blev sensationell 10:a som förstaårssenior!

Men börjar jag rabbla siffror finns ju risken att jag fastnar där…kan ju då inte undgå att nämna att medeldistanskungen Runesson precis som Anna F slutade tvåa på den distansen. Kommer sakna er båda på WOC-startlinjen, men är säker på att ni kommer tillbaka ännu starkare till kommande mästerskap – WOC 2016 blir hyperintressant! Även Raffael blir spännande att följa i jakten på en WOC-biljett i det stentuffa Schweiziska landslaget – denna vecka gav fina formbesked som han kan bygga vidare på. OBS! De 3 bilderna nedan är hämtade från O-ringens hemsida.

Foto: O-Ringen (gäller alla 3 bilder ovan)

Svårt det här, kanske ska köra junior- och ungdomsfokus? Trots allt handlar ju O-ringen väldigt mkt om dessa åldrar – att springa 5 roliga tävlingsbanor mot alla sina jämnåriga kompisar är svårslagen sommarlovsunderhållning. Som för en del avrundas med en minnesvärd sjätte etapp. Men risken finns ju återigen att jag börjar rabbla siffror…  Nåväl, ungdomarna imponerade väldigt mkt på mig – både genom finfina placeringar och genom att så många lyckades undvika bommar (läs Andrews Spika smart!-rapport).

Att Jennifer Davidsson (6:a D13) och Alva Sellgren (9:a D15) sprang in på topp-10 är helt omöjligt att inte skriva – och då slinker ju grabbarnas topplaceringar med av bara farten; Viktor (17:e H13) och västkustovane Max Böni (21:a H16). Sen var det många fler som placerade sig riktigt bra och ännu fler som gjorde starka prestationer. Så rekommenderar varmt en titt in i resultatlistorna – eller kanske ännu hellre, prata med killarna & tjejerna på nästa träning/tävling så de förstår hur kul vi tycker det är att de är med och springer!

På juniorsidan var det riktigt kul att se så många GMOK:are fajta sig runt en hel O-ringenvecka som bjöd på rejäla utmaningar både tekniskt & fysiskt. Bästa slutplaceringen fick storebror Böni (31:a i H20E) – efter en jämn vecka utan de toppar han själv hade hoppats på. Är säker på att den Schweiziske talangen på sikt kommer bli riktigt bra – och det finns fler i juniorgruppen som har riktigt hög potential. Ur ett junis-perspektiv bör man också nämna att Kerstin, Felix & Petter kom ut till etapperna och deltog på öppna banor – riktigt kul att se!

Om jag börjar skriva om ungdom & junior blir det ju nästan tvunget att nämna de ännu yngre förmågorna också – kanske blir en för lång rapport då? Fast ändå… O-ringen handlar ju väldigt mkt om familjerna . Så kul att se alla småknattar som provade på ett Miniknat eller en U-klass – kanske för första gången!? Många stolta föräldrar och barn som fått testa på sporten på ett lekfullt sätt. Ett av de finaste löpminnena från tävlingarna för min del var nog ändå när 2xbrorsöner peppade unga fröken Vennerlund/Bligård att köra ca 60 intervaller vid GMOK-lägret på torsdagen. Oklart om det var av fri vilja…

Sen finns det ju ännu fler perspektiv. Hmm, borde nog bestämma mig för ett tema snart? Debutanterna var fler än vanligt i år – och det känns som de senaste nybörjarkurserna i Falk/Borgs regi verkligen varit lyckade. Att så många fd deltagare letar sig ut till denna tillställning är ett väldigt kul konstaterande och det var ju tom så att Patrik (tyvärr delvis pga en lättare skada) dokumenterade vissas framfart under ett par etapper. Kolla gärna in fotoalbumet O-ringen där fina bilder varvats med korta bildtexter. Fotografer är bla Falks & Andersson/Nybergs.

Kan ju inte heller undgå att nämna Duellen, signerad firma Tingström/Ernstsson. En riktigt kul tävling som kommit/kommer att bli tradition – alla tävlar mot alla i ett raffinerat slutspelsträd. Blev i år en rafflande final där Ing-Marie (D60) till slut vann före Micke (H21E2) & Axe (H35) som delade silverplatsen. Förutom finalisterna tog även Ture (H85), Louise (D40K) och Pelle G (MTB-H50) etappsegrar. Grymt starkt jobbat! Sa ju att det skulle bli en massa siffror om jag väl började…men måste ju även nämna att Ing-Marie & Micke tog imponerande totalsegrar. Plus att Axe, Louise och Ture knep silverplatser totalt, medan Ols (H21K) och Anna F (D21E) fick kliva upp på pallens bronsplats. Och så vann ju Pelle G MTB-H50 i suverän stil.

Men resultaten till trots är det ändå stämningen som jag tar med mig allra mest – riktigt kul att mingla runt i GMOK-lägret och mötas av glada miner från gammal och ung! Och vem vet, kanske Borås återkommer som arrangörer om 29 år igen? Då (2044) om inte förr siktar jag på att vinna Duellen!

Extra krydda för min del var annars att familjen Shepherd/Allison förärat oss med ett återbesök i Göteborg i samband med O-ringen (och WMOC). Och för att avsluta med lite siffror – jag får det till att 186 olika GMOK-löpare stått för sammanlagt 621 starter. Magnifikt!

/Jaxe

Ps: Läs gärna även Anna Wallins blogg där hon skriver om sina upplevelser från den succefyllda veckan. (se annawallin.nu)

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Ola W 28 jul 2015 10:13
  Härlig artikel Jaxe. Alltid trevlig läsning.
 • Ola W 28 jul 2015 10:13
  Härlig artikel Jaxe. Alltid trevlig läsning.
 • Kristoffer 28 jul 2015 10:03
  En Jaxe-artikel utan siffror - nej det går ju inte.
  VSB / QED
  Trevlig läsning var det hursomhelst!
 • Patrik F 28 jul 2015 08:11
  Fantastiskt fin artikel som fångar upp ett stort spektra av denna härliga tävling!
  Stort Grattis till alla fina framgångar som uppnåddes under veckan!
 • Elisabeth S 27 jul 2015 22:27
  Välskrivet och underhållande som vanligt, Johan!
  Grattis till alla fina prestationer. Var GMOK största klubb?

Taggar

Ändringar

Publicerad: Johan Axenborg
Redigerad: Johan Axenborg

ATM - 121244