maj24Intensiv o lärorik kurshelg!3

Under helgen genomfördes årets första omgång av intensivkurs. Efter tre komprimerade kursdagar har deltagarna lyfts upp till att bemästra orange svårighetsgrad, redo att ge sig i kast med nya orienteringsutmaningar!

 

I fredags kväll anslöt tjugo nyfikna o entusiastiska deltagare till årets första
intensivkurs. Alla deltagarna hade olika bakgrund och förkunskaper fast med ett gemensamt mål; att lära sig grunderna i orientering!
Efter att avnjutit Annies suveräna kvällsfika i den ljumma kvällen
drog kursens första teoripass igång. Fullmatade med orienteringens grundbultar gav sig sedan deltagare o instruktörer ut i fredagskvällen o utforskade Skatås fascinerande "bakgård" med dess små men kluriga "orienteringsöar" i närområdet....

Lördag prick klockan nio drog så andra teoripasset igång. Repetition av grunderna varvades med mer djupgående kunskaper i bland annat effektiv kontrolltagningsteknik.

Sedan var det bara o snöra på sig skorna och ge sig ut på kursens första stjärnorientering. Fler GMOK-instruktörer anslöt och ett 2-timmarspass i smågrupper gjorde gott, inget ont om teori men att öva i praktiken är alltjämt effektivast för att lära sig grunderna!

Att landa till färdigserverad mat efter ett teknikpass är inte fel, denna gång en suverän blomkkålsinspirerad rätt tillagad av Mia.

Innan alla började mattas av i värmen så avslutade vi med det sista teoriteknikpasset, nu med tips o trix i syfte att förenkla o effektivisera sin orienteringsteknik.
Att lära ut hur man trasslar sig ur en bom i teorin känns lite akademiskt - men som instruktörer lovade vi att eleverna med säkereht skulle få tillfälle att öva på detta i praktiken i den fortsatta karriären :-)

Lördagen avslutades med ännu ett teknikpass, denna gång en stjärnorientering med mer avancerad kontrolltagning strängat  upp mot orange nivå. Deltagarna, som nu börjat få rikgitgt bra kläm på detta med passa kartan, tumgreppet, riktningen o attackpunkten klarade uppgifterna galant. Ofta resonerandes med andra kursdeltagare och instruktör och det testades olika vägval o attackpunkter.

På söndag var det så dax för examen. En träning under tävlingslika förhållanden låg framför deltagarna och det märktes att stämningen var koncentrerad under förberedande teoripass där förutsättningar och teknik gicks igenom.

Efter att valt bana, utrustat sig med karta, SI-pinne ( o GPS o uppföljare för de som önskade) begav sig alla entusiastisk ut på utmaningen.

En lärdomsrik övning väntade nu alla. Banorna utmanade med såväl vägvalsproblematik som knepiga kontrollpunkter.

 

...och startpunkten är där!- Christer instruerar

 

...tillfredsställelsen att kunna lita på sig själv, hitta kontrollen o höra "pipet" - en
ny positiv upplevelse för många av deltagarna

 

Rutinerade o alltid lika uppskattade uppföljaren Torbjörn OLsson skymtar som en skugga bakom sina adepter på väg ned från höjdpartiet... 

Mer om resultat och winsplit med analys av sträcktider o bomtider hittar du här:

RESULTAT FRÅN TRÄNINGSORIENTERINGEN

Allteftersom deltagarna droppade in i mål så började det resoneras om vägval, bommar, erfarenheter och glädjen att hitta kontroller, allt ackompanjerat till suverän fiskgryta á lá Elsi-Brith.
Trots att några tyvärr råkade ut för några rejäla bommar, några felstämplingar o avbrutna lopp så var det inga ledsna miner i gänget. Idag gällde att fokusera på det positiva och fokusera på de kontroller man lyckats tagit! Misstagen togs till erfarenhetsbanken som all måste bygga upp inför kommande utmaningar!
 

Jens i full gång o ge feedback

 

Att diskutera o resonera om vägval efteråt... halva nöjet !

 

Vår flitiga ordförande Mats, tillika för dagen uppföljare, informerade därefter kortfattat om klubben o dess breda verksamhet, från elit till motionär o ungdomsverksamhet.

Pulsen höjdes ytterliggare då vår nyopererade o tappre Micke stöttade upp med skarp och avslöjande GPS-analys från genomförda lopp. 
Flera reflektioner gjordes, bland annat om effektivaste vägval, bästa attackpunkter mm.

Uppspelning av GPS-trackingen via OPath: http://opath.se/Event/Index/751
 

Som avslutning på kursen fick deltagarna information om alla de träningar, tävlingar och orienteringsaktiviteter som finns att välja o vraka på framöver såsom exempelvis Hitta ut, motionsorientering, naturpass, träningar o  tävlingar mm.

Vi hälsar våra 20 nya klubbmedlemmar varmt välkomna i klubben o vår gemenskap och hoppas alla fått en "kick" av kursen och nu känner sig peppade o redo för nya orienteringsutmaningar!!

Vi ses ute på träning o tävling!

Fler bilder från intensivkursen finns samlade här: http://gmok.se/Photo/Album/294

PS, ännu finns det chans att anmäla sig till nästa omgång som går 13-15 juni, ser mer info o anmälan under:
http://gmok.se/Page/om_gmok/orientering_for_nyborjare

 

 

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Elsi-Brith 26 maj 2014 10:43
  Sån glädje och entusiasm efter ganske svåra banor om man är nybörjare. Kunde iaktta några talanger... eller? Kanske några kommande orienterare "på riktigt" och varför inte några nya klubbmedlemmar.Välkomna till en livslång sport
 • Micke 25 maj 2014 15:03
  För de som vill ladda upp sin rutt från dagens träningstävling är länken http://opath.se/Event/Index/751

  Skulle det vara några problem kan ni skicka ett meddelande till info@opath.se så får ni hjälp.
 • Ola W 25 maj 2014 08:03
  Råkade komma förbi stugan igår när ni skulle ut på första passet och det är kul att se hur bra kursen är. Med taggade deltagare och instruktörer lovar det gott.

Taggar

Ändringar

Publicerad: Patrik
Redigerad: Björn Ahlnér

ATM - 121244