mar24Historisk PreO-KM4

Min målsättning var 50 deltagare, jag fick 115! I början av veckan rapporterade YR.no 7mm regn på lördagen, det blev strålande sol! jag hade drömt om en spännande tävling, det blev den med råge!

Lördagen den 22/3 var det alltså dags. Dags för GMOK's genom historien första Precisionsorienterings-KM (PreO-KM). Idén föddes under mitt skadeår 2013 då jag prövat vingarna i den mycket tekniskt utmanande grenen PreO, jag hade fått ett par fina resultat på O-ringen och SM och gått en banläggarkurs för att fördjupa mig lite. Nu ville jag även ge alla mina klubbkamrater chansen att testa.

För min del började dagen riktigt tidigt. Med solen åkte jag upp till Skatås för att förbereda. Jag har nog gått/sprungit banan 5-6 gånger bara denna morgon för att hänga kontroller, kontrollpinnar och snitslar så exakt som möjligt. Vid 10.15 höll jag en grundlig genomgång om vad PreO innebar inför en fullsatt klubbstuga, hela 115 personer hade anmält sig varav ca 60 stycken var GMOKare (där de flesta aldrig testat PreO innan). Det var fantastiskt att stå där och berätta och se ut över unga och gamla med den gemensamma nämnaren att det var tillräckligt nyfikna på vad jag hade att erbjuda för att anmäla sig till GMOK's Öppna PreO-KM.

Det fanns tre klasser: Pre-A (för erfarna orienterare), Pre-B (medelsvår bana) och Pre-C (för nybörjare). Alla klasser hade en bana och en tidkontroll som var ett slags "utslagsfråga" för dem som hade lika många rätt på banan. här nedan ses tävlingskartan för Pre-A:

Tävlingen blev rafflande spännande och det var många jämna dueller i de olika klasserna!

I Pre-C var det bara GMOKare som deltog och där segrade Rolf Eckermark på 10/10 rätt och en riktigt snabb tidkontroll på 14 sekunder. Tvåa i klassen blev Viola Eckermark på 9 rätt och trea blev Jennifer Davidson med 9 rätt och endast 5 sekunder efter Viola på tidkontrollen.

I Pre-B Segrade Hanna Boquist från IK Uven som ensamdeltagare på maximala 14 rätt. Pallen i KM bestod av i tur och ordning Elisabeth Strandhagen, Anja minör och Cathrine Davidson, alla med 13 rätt, men där ble tidkontrollen avgörande och Elisabeth gjorde den snabbaste insatsen med 50 sekunder.

I Pre-A hade vi fått finbesök av ett stort antal erfarna PreO-utövare från både när och fjärran. många var det som ville finslipa formen inför premiären i skåne om ett par veckor. Flera av dessa var landslagslöpare från både Norge och Sverige som värmde upp inför EM om ca 3 veckor, och det kanske inte var någon stor överraskning att någon av dem skulle ta hem segern idag. Martin Jullum från Halden SK klev segrande ur striden med 16/17 rätt. På KM-prispallen hittar vi Daniel Martinsson överst med 14/17 rätt och genom dagens näst bästa tid på tidkontrollen lade han även beslag på en imponerande 5:e plats i det tuffa startfältet. silvret gick till Asgeir Edvardsen med 13 rätt och bronset gick till Ola Wallinder, också han på 13 rätt. Dem emellan skillde det 36 sekunder på tidkontrollen.

PreO-deltagare i full koncentration...

Prisutdelning blir efter grusåttantestet för de tre bästa i varje KM-klass (ett segerpris finns även att hämta för Hanna Boquist i klubbstugan, tag kontakt med Christian T så kan vi se hur vi kan lösa det). Vi hade dessutom ett lottat pris bland alla GMOKare som deltog: en Enjoy Guide för 2014! priset gick till Robert Johansson som kan hämta priset i samband med tisdagens prisutdelning (kommer annars att ligga kvar på bordet utanför förrådet med namn och vänta på honom).

Fullständiga resultat och stämpelsammanställningar för samtliga klasser finner ni här: http://eventor.orientering.se/Events/Show/8688

Här kan ni läsa vad som skrivits om arrangemanget:

Bosse Sandströms blogg (där jag även fått bilderna ifrån): http://orienteringochfoto.blogspot.se/2014/03/120-anmalda-till-gmoks-km-i-preo.html

Martin Jullums och Geir Myhr Öiens blogg:
http://preoliten.blogspot.se/2014/03/gmoks-pre-o-klubbmesterskap.html

Orientering.se: http://www.orientering.se/Grenar/Precisionsorientering/Nyhetslistor/Nyheter/120anmaldatillGMOKsKMiPreO/

Slutligen vill jag rikta mina varmaste tack till mina medarrangörer Gudrun, Robbie, Karolina, Anna och Björn som fick arrangemanget att rulla på som det skulle. Och Viktoria har varit mitt fantastiska råd och stöd i allt från banläggning till nervösa sammanbrott;)

OCH ni som deltog: ni gjorde verkligen dagen till en minnesvärd dag!

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Åsa Nyberg 25 mar 2014 13:46
  Jag kan bara instämma med i positiva kommentarer nedan. Jättekul!
  Hoppas det blir av fler gånger. DM i Vänersborg låter lockande.
 • Cathrine 25 mar 2014 09:08
  Stort tack för en mycket rolig förmiddag! Intressant och kul att få inblick i Pre-O världen.
  (Jag grämer mig fortfarande lite för att jag stämplade i fel ruta (tänkte B, men stämplade i A...) på min felaktiga kontroll)
 • Andrew 25 mar 2014 08:48
  Fantastisk insats och smittande engagemang av Christian med team. Såg att även kartan var ritad av Christian! Många tack!
 • Patrik 24 mar 2014 21:56
  Tack Christian o övriga arrangörer för denna annorlunda och minnesvärda förmiddag! Sicket toppenarrangemang o vilket gediget jobb som legat bakom!
  Själv fick jag en liten självförtroendeknäck då jag insåg att du lyckats "luras" på flera av kontrollerna...men Lotta tröstade mig med att det nog var dax o gå till optikern o fixa nya glasögon ;-)

Taggar

Ändringar

Publicerad: Christian Tingström
Redigerad: Christian Tingström

ATM - 121244